La Xunta de Galícia també s'ha sumat a la política de retallar impostos a les grans fortunes i el seu president, Alfonso Rueda, ha anunciat que rebaixarà l'impost de patrimoni. Malgrat tot, seguint la idea de "camí propi" que el popular ha volgut subratllar en els darrers dies per marcar perfil respecte els seus companys de partit, el president andalús Juanma Moreno i la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, no el suprimirà del tot.

Amb la rebaixa, els contribuents que paguen aquest impost obtindran una bonificació que passarà del 25% al 50%. En total, 34 milions d'euros estalviats per ells que deixen d'anar als comptes autonòmics. Aquesta xifra es desgrana de la següent manera: 17 milions d'euros s'obtindran per la bonificació actual del 25% i uns altres 17M, pel 25% restant que s'implementarà a partir de l'1 de gener.

Marca perfil propi

L'anunci l'ha fet aquest divendres al matí en un fòrum econòmic organitzat per Abanca i la Voz de Galicia. Rueda, al capdavant de la Xunta després d'agafar el relleu d'Alberto Núñez Feijóo, ho justifica: "Analitzem la nostra capacitat fiscal i el que és més convenient fer pels gallecs. Tenim un camí marcat propi i ho estem demostrant". Davant la crítica d'afavorir les grans fortunes per davant dels més vulnerables, Rueda ja s'ha avançat: "Seguim ajudant a les famílies. Per exemple, aconseguirem que les famílies aturades amb dos fills, tinguin tractament de família nombrosa i apostem per baixar els impostos als més vulnerables, sota la premissa que els impostos suporten l'estructura, però sabem com aplicar-ho". 

Si anem al ranking per comunitats, actualment Galícia està en cinquena posició en xifres absolutes recaptades per aquest impost: més de 66 milions d'euros. Aquest tribut afecta prop de 7.000 contribuents i els detalls els desgranarà el proper dimarts en una compareixença al parlament gallec on explicarà les línies estratègiques del pressupost del 2023

D'altra banda, Rueda destaca que "el 99,9% dels gallecs i gallegues ja no paguem impost de successions". El president de la Xunta ha recordat que des de l'any 2009, les rebaixes fiscals dels populars han suposat 1.200 milions d'euros d'estalvi als gallecs: "És millor baixar impostos que pujar-los" i també ha avançat que rebaixarà en mig punt el tram autonòmic de l'IRPF, que afecta tots els contribuents, però especialment les rendes mitjanes i baixes, que són, ha dit, les prioritàries. Totes aquestes mesures seran d'aplicació immediata a partir de l1 de gener de 2023.

La tendència del PP

A expenses del que acabi fent Múrcia, de moment, tan sols dues comunitats autònomes no compten amb l'impost de Patrimoni en la seva totalitat: el Madrid d'Isabel Díaz Ayuso i, properament, l'Andalusia de Juanma Moreno tal com ell mateix s'ha encarregat d'anunciar aquesta setmana. El president de la Xunta, Alfonso Rueda, ha assegurat que no ha rebut "instruccions" del seu antecessor i ara líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en matèria fiscal, i també ha assenyalat que no se sent "gens pressionat" per les recents baixades d'impostos anunciades per companys de partit en altres autonomies. Malgrat tot, l'estratègia popular i els successius anuncis dels seus presidents autonòmics marquen una posició unificada davant els socialistes a les portes d'un 2023 marcat per les eleccions municipals i generals.