Quan queda poc més d’un mes per a les eleccions municipals 2023, la candidatura Trias per Barcelona, liderada per Xavier Trias, ha anunciat un acord amb MésXBCN, plataforma ciutadana de caràcter transversal, pel qual Trias adoptarà al seu programa electoral bona part de les propostes d’aquesta plataforma que fa unes setmanes va renunciar a concórrer a les eleccions, tot i que ara fa un any va donar a conèixer la seva intenció de participar-hi amb una candidatura que podria haver estat liderada per Sandro Rosell, que va renunciar a ser candidat al gener, o Santi Vila, amb un programa centrat en la gestió i l’objectiu d’aglutinar sensibilitats polítiques com les representades en aquell moment per partits com Centrem d'Àngels Chacón i el PNC de Marta Pascal

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Segons ha informat aquest dimarts la candidatura de Trias, l’acord inclou adoptar bona part de les 50 mesures estratègiques per a Barcelona presentades per MésXBCN el passat mes de novembre, un cop al març la plataforma va anunciar que renunciava a presentar-se a les eleccions municipals, per tal de no fragmentar el vot entre les formacions que proposen un canvi en l’actual model de governança de la ciutat. Des de llavors, MésXBCN i Trias per Barcelona van iniciar una sèrie de converses que culmina amb un acord pel qual s’incorporen bona part de les mesures i s’introdueixen esmenes en altres.

Xavier Trias ha valorat positivament l’acord amb MésXBCN perquè “reforça l’aposta per la transversalitat de la candidatura Trias per Barcelona”. Per l’alcaldable Trias, “la majoria de la ciutadania de Barcelona vol que a l’Ajuntament de Barcelona hi hagi un canvi, un canvi de govern. I nosaltres treballem des de fa mesos perquè la nostra proposta, oberta, plural, i que fa del diàleg i l’entesa un dels seus eixos principals, doni resposta a aquest desig de canvi majoritari. El 28 de maig serem molts i guanyarem”, mentre que pel portaveu de MésXBCN, Lluís Tusell, l’acord és positiu perquè “ajuda a reforçar una proposta electoral que defensa clarament un canvi a Barcelona” i ho fa “aprofitant el coneixement i l’experiència de la societat civil, escoltant i incorporant les seves propostes”. Per Tusell, la candidatura liderada per Xavier Trias compleix amb els tres requisits fonamentals que MésXBCN defensa: garantir el canvi en l’alcaldia de la ciutat, centrar-se en la millora de la gestió de la ciutat i recuperar la confiança de la ciutadania, i apostar per un model de creixement sostenible.

Mesures incorporades 

Entre les mesures incorporades, en matèria d’habitatge s’aposta per incentivar el mercat de lloguer sostenible amb un programa de bonificacions que facilitin que els propietaris posin més pisos al mercat i a preus inferiors, així com facilitar la transformació de pisos turístics en habitatge social. Sobre turisme, es contempla modificar l’actual PEUAT de la mà del sector, impulsant la modernització de l’actual infraestructura i flexibilitzant la taxa turística per establir el preu en funció de l’època de l’any i així poder regular els fluxos de turistes. En matèria de seguretat, l’increment de la plantilla de la Guàrdia Urbana és un dels eixos, així com dotar d’atribucions en l’àmbit del civisme als controladors de l’àrea blava i verda.

La millora de la neteja (amb més personal i eines tecnològiques més avançades) és un altre dels eixos, que contempla també la creació d’una xarxa de lavabos públics. Altres mesures que es contemplen són l’increment de places d’aparcament per a motos en calçada, una gestió del trànsit intel·ligent per millorar-ne la fluïdesa, unificar el criteri tècnic per a la implantació de carrils bici, impulsar a Montjuïc l’eix de la cultura i l’esport i potenciar Barcelona com a seu de grans esdeveniments en aquest àmbit.