Aquest dimarts el líder d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, va assegurar que rebutjava una consulta unilateral com el 9-N, perquè "no aportaria res de nou", i va assegurar que apostava per anar a noves eleccions. Ho va dir en una entrevista a la Cadena Ser. A hores d'ara, però, ja ha matisat les seves paraules, tot i que amb algunes contradiccions. 

Poc més de 24 hores després de l'entrevista, Domènech escrivia un post a Facebook per matisar les seves paraules. El diputat al Congrés assegurava que no renuncien a "un referèndum efectiu", i recordava que aquesta és la proposta que el seu partit ha defensat al Congrés des de les eleccions, i referma el seu compromís amb "la democràcia i la sobirania de Catalunya". "No renunciem a res", matisava l'escrit.

Tot i això, assegurava que no volen renunciar tampoc a "construir una alternativa a una majoria governamental que no s'atreveix a tocar l'IRPF a les grans fortunes, l'impost sobre el Patrimoni o de Successions per rescatar la ciutadania més colpejada per la crisi". Segons es desprèn del text, és per això que demana unes noves eleccions a Catalunya, però no pas per renunciar al referèndum. 

Un nou 9-N "no aportaria res de nou"

A l'entrevista de la Cadena Ser, però, Domènech considerava que repetir a Catalunya una consulta unilateral sobre la independència no seria la solució al problema territorial català, per les seves semblances al 9-N. "El 9-N va ser una mobilització popular, però repetir el que ja es va fer no creiem que aporti res nou i no seria solució", va dir Domènech, que insistia amb la idea del referèndum pactat.

També assegurava que eren necessàries unes noves eleccions. Segons explicava el diputat, Junts pel Sí i la CUP es van presentar a les eleccions dient que en 18 mesos Catalunya seria independent, i ara han tornat a la idea del referèndum, "que deien que era una pantalla passada". Per això, assegurava que calien unes noves eleccions, per acabar amb els canvis de rumb del full de ruta independentista.

De l'entrevista es desprenia el que els comuns ja han dit més d'una vegada, volen un referèndum a Catalunya, però no hi donaran el seu aval si no desprèn "efectivitat". No ho lliguen exclusivament a l'aval de l'Estat, però veuen difícil fer-ho sense ell.

"Traspassar l’ordenament jurídic"

Aquesta, però, no és l'única entrevista de Domènech que ha sortit aquests dies. Aquest dimecres, 24 hores després de l'entrevista a la Ser, la revista El Temps en publicava una altra on assegurava que "si l'Estat està tancat, Catalunya està legitimada per traspassar l’ordenament jurídic". Unes paraules que contrasten clarament amb les que havia pronunciat a la ràdio el dia anterior, tot i que la revista no explica quin dia va respondre Domènech a les seves preguntes. 

"Catalunya té legitimitat per protagonitzar la seva pròpia construcció. I si això significa un desafiament, doncs un desafiament. Si això significa traspassar l’ordenament jurídic, es traspassa l’ordenament jurídic", assegurava Domènech. La contundència d'aquestes declaracions, doncs, contrasta amb les del dia anterior, quan va assegurar que "un referèndum unilateral no es diferenciaria del 9-N, que no va tenir efectes polítics o jurídics vinculants, i no seria solució".