El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, considera que repetir a Catalunya una consulta unilateral sobre la independència no seria la solució al problema territorial català, perquè veu seriosos dubtes al fet es pugui fer de manera diferent a com es va fer el 9 de novembre del 2014. Domènech creu que repetir un 9-N "no aportaria res de nou i no seria solució". Segons el seu parer, el que ha de fer el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és convocar eleccions, per acabar amb els canvis de rumb del full de ruta independentista.

"Un referèndum unilateral no es diferenciaria del 9-N, que no va tenir efectes polítics o jurídics vinculants. El 9-N va ser una mobilització popular, però repetir el que ja es va fer no creiem que aporti res nou i no seria solució", ha afirmat Domènech en declaracions a la Cadena SER.

Després de la cimera del referèndum del passat 23 de desembre, a la qual van assistir membres destacats dels comuns com l'alcaldessa Ada Colau, Domènech ja va expressar els seus dubtes d'un referèndum no pactat, perquè considera que seria molt complex que fos "efectiu". El diputat català creu que és necessari que el referèndum tingui efectes jurídics, interpel·li la majoria i arrossegui reconeixement internacional, tres garanties per desmarcar-lo del 9-N, que no veu en un referèndum no pactat.

Així, Doménech ha assenyalat en l'entrevista d'aquest dimarts que cal obrir immediatament un "debat real sobre la crisi territorial" i ha insistit en la defensa de la seva formació que cal la celebració d'un "referèndum pactat", ha assegurat que seguiran apostant per aquest camí. Per això, ha lamentat que el PP "es tanca en banda a qualsevol possibilitat" en aquest sentit i, a canvi, no aporta cap proposta. 

Operació Diàleg "fracassada"

Doménech ha criticat també que l'"Operació Diàleg" que ha estat prometent el nou govern de Mariano Rajoy ja hagi "fracassat" i tampoc no creu que es faci cap reforma constitucional que pugui plantejar una solució als problemes territorials.

"La reforma de la Constitució es va anunciar a l'inici d'aquesta legislatura com una espècie de promesa, però de moment no hem avançat res perquè el PP no està disposat a obrir el debat si no sap prèviament les conclusions del debat, i això no és un debat. És un titular, però no s'ha avançat res", ha explicat.

"Eleccions ja"

Per tot això, Domènech ha defensat la convocatòria "ja" d'eleccions a Catalunya. Segons el candidat d'En Comú Podem al Congrés, Junts pel Sí i la CUP es van presentar a les eleccions dient que en 18 mesos Catalunya seria independent, i ara han tornat a la idea del referèndum, "que deien que era una pantalla passada", fet que el porta a assegurar que "calen unes eleccions ja".

En aquest sentit, Domènech també ha recordat la formació d'un nou partit impulsat per En Comú Podem i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per "construir una alternativa de futur". Segons el portaveu d'En Comú Podem, aquest projecte serà un "espai polític que defensarà les diferents sobiranies (econòmica, cultural, etc.)" cosa que significarà la "recuperació de la capacitat de la gent de decidir".

Guerra Iglesias-Errejón

Sobre la guerra oberta Iglesias-Errejón, Domènech opina que els sectors de Podemos afins al secretari general, Pablo Iglesias, haurien d'haver estat "més reclosos" i no portar el seu enfrontament amb els partidaris del número dos del partit, Íñigo Errejón, a les xarxes socials amb la campanya "Íñigo, així no".

En declaracions a la Cadena SER, Domènech ha dit que, encara que és "republicà", les "festes de Nadal són per estar més reclòs", en ser preguntat si ell hagués participat en la campanya contra Errejón.

No obstant això, ha valorat que després d'aquesta campanya hi hagi hagut una "reflexió per part de tots els sectors que probablement la forma d'encarar el debat" sobre el futur de Podemos "no s'estava traduint en debats estratègics o tàctics, sinó que semblava més una batalla de Twitter".

Pel diputat català, la situació a Podemos es troba en una "fase clarament precongressual". "Podemos ha de construir-se per a un nou cicle. Podemos va ser una eina eficaç per convertir el malestar en una potència política que va entrar en les institucions i el recorregut ha estat impressionant. Aquella fase s'ha tancat i ara se n'inicia una en què s'han de pensar noves polítiques", ha assenyalat.