El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reivindicat la defensa de la llengua catalana com a eina vertebradora de la societat "tant a l'escola, com a l'audiovisual o al carrer". Així ho ha dit en la inauguració de la primera edició del Festival Límbic a Terrassa (Vallès Occidental), un festival que ha definit com la "gran resposta als qui volen convertir la llengua en una eina de fractura". En aquest sentit, ha llançat un missatge a aquells que fan servir la llengua per buscar divisió: "No permetrem que ens fracturin". Al seu torn, l'alcalde, Jordi Ballart, ha assegurat que en una ciutat com Terrassa el català serveix per cohesionar i que ha permès que "no hi hagi dues velocitats" a l'hora d'avançar.

"El català ens uneix"

"La llengua i la cultura catalanes ens convoquen a tots, pensem el que pensem, vinguem d’on vinguem", ha dit Antich. "Defensarem la llengua a l'escola, a l'audiovisual i al carrer, perquè suposa defensar els drets lingüístics i culturals de tothom". En aquest sentit, ha assegurat que el Festival Límbic és una manera "de dir alt i fort" que no permetran que s'utilitzi la llengua com a eina d'atac i per generar divisions. Per la seva banda, Ballart ha estat contundent amb aquelles persones que fan ús del català per generar conflicte: "Aquest és un missatge molt clar per aquells que ens volen confrontar amb la llengua, Terrassa sempre ha estat una ciutat de convivència, on la llengua ha contribuït a fer un projecte a una sola velocitat, el català ens ha unit des de sempre", ha remarcat.

Festival Límbic

Òmnium Cultural ha convertit el centre de Terrassa en una festa de la cultura i les arts a través de la primera edició del Festival Límbic, que es planteja per arribar al gran públic i de manera gratuïta. En la seva primera edició es proposen activitats com un espectacle amb pilotes de platja gegants, circ o les actuacions d'Enric Casasses, Maria Jaume o Ginestà, entre d'altres. "A la literatura, la música i el teatre hi afegim l'electrònica, l'audiovisual, la 'performance' i tota mena d'activitats creatives, en què aquest país té un extraordinari talent", ha assenyalat el president d'Òmnium. El centre de Terrassa capitalitza el festival aquest divendres, que dissabte es trasllada al parc de Vallparadís. L'acte ha arrencat amb els parlaments d'Antich i l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i el pregó de l'actriu Andrea Ros, qui ha recordat els seus orígens a Terrassa i ha fet defensa de l'art i la cultura com una eina essencial de tota una generació. "El Festival Límbic ha de ser un espai per a programar coses i on passin i es visquin coses, per això serà itinerant i gratuït", ha assenyalat Antich. "Volem trencar totes les barreres que fan que la cultura tingui un difícil accés, que impedeixen el lliure accés a la cultura, que identifiquem amb esperit crític, compromís, risc, llibertat i llengua catalana", ha afegit Antich.