“No té cap mena de sentit que avui dia el president Sánchez no hagi ofert una explicació”. Així s’ha expressat aquest dissabte de Sant Jordi el president de la Generalitat, Pere Aragonès, sobre el cas d'espionatge a polítics, activistes i ciutadans independentistes, CatalanGate, en declaracions als mitjans de comunicació amb motiu de la diada de Sant Jordi.

A més, Aragonès ha afirmat que les explicacions de la ministra de Defensa, Margarita Robles, són “insuficients i fins i tot contraproduents”. “Perquè dir que el CNI no es pot defensar... qui no es pot defensar som la gent que hem sigut espiats”, ha etzibat. El president ha avisat que aquesta qüestió no se solucionarà amb una “foto d’una reunió”, i ha tornat a reclamar transparència i que es doni tota la informació.

En aquesta diada de Sant Jordi de 2022 que recorda a les edicions prepandèmiques, Aragonès ha remarcat que la diada de Sant Jordi és un dia per celebrar la cultura, però ha assegurat que no es pot abstraure del “cas d’espionatge més greu conegut en democràcia”. “Aquesta intromissió necessita explicacions”, ha assenyalat el president. Aragonès també ha declarat que "és imprescindible que hi hagi tota la transparència i que s’assumeixin totes les responsabilitats”.

 

Reunió amb Sánchez

Sobre la possibilitat de reunir-se amb el president espanyol, Pedro Sánchez, ha indicat que no hi ha cap novetat al respecte, però alhora ha advertit que “no es tracta de solucionar cap espionatge amb una foto d’una reunió”. “El que cal és transparència i explicacions”, ha reiterat. En aquest sentit, Aragonès ha dit que els afectats han de saber què ha passat, però també la ciutadania en general ha de conèixer qui va ordenar aquest espionatge, què s’ha fet amb les dades i qui en tenia coneixement i va autoritzar-ho, perquè “no hi ha ni una sola institució de representació democràtica de Catalunya que no s’hagi vist afectada”. El president de la Generalitat també ha aprofitat l'avinentesa per advertir que “la vida política d’aquest país no la condicionarà cap espia ni cap govern que no vulgui assumir responsabilitats”.

Un Sant Jordi prepandèmic

Finalment, en el primer Sant Jordi com a president, Aragonès ha celebrat que la ciutadania pugui tornar a sortir al carrer després de dos anys d’”anormalitat” a causa de la pandèmia provocada pel virus de la covid-19. "Aquesta és una diada de cultura, d’amor per la literatura i per la llengua catalana. Aquesta diada ens cohesiona com a país”, ha assegurat el president Aragonès. Amb tot, ha recalcat que la diada de Sant Jordi també serveix per “posar en valor l’extraordinària cultura catalana i per reivindicar la llengua catalana com a llengua de cohesió, capaç d’oferir una literatura i una cultura al màxim nivell de les altres cultures del món”.