"Molta gent treballava perquè no omplíssim els carrers, molta gent esperava que això acabés en una esbroncada. I aquí estem perquè sabem que la lluita continua, no s'ha acabat res, no tenim la República catalana". Així començava el seu parlament el president d'Òmnium, Xavier Antich, abans de donar per finalitzada la manifestació convocada per l'ANC, amb el suport d'Òmnium i l'AMI per la Diada 2022. "Qui deia que ens quedaríem a casa? Que no sabem que és l'11 de setembre? Que no coneixem aquest poble? Gràcies per tornar-hi a ser. Com sempre, fins que ho tinguem". 

Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona, DIRECTE

Concerts de la Diada 2022: tot el programa de l'11 de setembre a Barcelona

I és que Antich ha volgut posar èmfasi en el fet que "no sabem què vol dir rendir-se". En aquest sentit, ha posat de manifest que "cada Diada, com sempre, defensant les llibertats nacionals i la independència". Així, ha constatat que ni la frustració ni la repressió han impedit que el país s'hagi mobilitzat, una vegada més, per la Diada. "Sabem que no ens podem quedar a casa. Som gent de carrer que lluita pels drets fonamentals, que lluita per la independència de Catalunya i dels països catalans". 

"Mai no havíem arribat tan lluny com l'octubre del 2017"

"Mai no havíem arribat tan lluny com l'octubre del 2017. Qui vol que ens n'oblidem? Qui vol que passem pàgina?", s'ha preguntat entre crits de "Fora el Borbó". Tot i la desunió mostrada els últims dies al Govern, per l'assistència a la manifestació, Antich ha volgut recordar que tot el que es va aconseguir l'octubre d'ara farà cinc anys, va ser per la gent: "Ho vam aconseguir gràcies a la força de la gent. Som activistes, no ens cansem mai de sortir al carrer".

Precisament per aquest esforç incansable de la gent i de sortir al carrer, el president d'Òmnium ha volgut ressaltar que "no permetrem que es malbarati aquest gran poden que hem acumulat. Volem la independència perquè necessitem la República catalana. Volem guanyar perquè podem guanyar". I en aquest sentit, ha destacat que "quedar-nos de braços plegats no és cap opció". 

Deixar enrere els enfrontaments

Aquest matí, Òmnium Cultural ha aconseguit aplegar el conjunt de l'independentisme en un acte polític de la Diada. Ja aleshores, Antich ha volgut fer una crida dirigida al conjunt de l'independentisme, al qual ha exigit la necessitat de deixar enrere els enfrontaments i posar-se d'acord "urgentment". "Mentre no siguem capaços de teixir estratègies compartides, no podrem sortir de l'actual fase de paràlisi. Abans de consolidar aquesta tendència autodestructiva, hem de revertir-la", ha advertit. Unes declaracions que han tingut sintonia amb les paraules que ha pronunciat aquesta tarda a l'Estació de França, on s'han concentrat els parlaments.

D'aquesta manera, el president de l'entitat ha volgut deixar clar la voluntat de l'organització d'encetar un nou cicle polític, precisament a les portes del cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre. "El cicle que segueix a l'acumulació de forces de l'1-O ha de renovar-se. La història sempre funciona per cicles, i cinc anys després és hora de mirar endavant". D'aquesta manera, a la manifestació de la tarda ha volgut subratllar que "resignar-nos a seguir com ara, no és la solució". Així doncs, ha posat l'accent en el fet que "volem ser encara més forts, més determinants". "Això va de guanyar i necessitem tothom" i ha sentenciat: "El futur de Catalunya el decideix el poble de Catalunya i ningú ho podrà impedir". 

La manifestació d’aquest 11 de setembre a Barcelona ha començat a l'avinguda del Paral·lel, a prop de la plaça de les Drassanes. S’ha distribuït en 10 trams per repartir tots els manifestants. La manifestació ha recorregut el passeig de Colom, el Moll de la Fusta, el passeig Isabel II... fins a arribar a l'Estació de França per l'avinguda Marquès de l'Argentera, on han tingut lloc els parlaments, acompanyats de crits reivindicatius i proclames a favor de la independència.  

 

Imatge principal: el president d'Òmnium Cultura, Xavier Antich, durant els parlaments de la manifestació organitzada per les entitats independentistes / Montse Giralt