WhatsApp ha confirmat al president del Parlament, Roger Torrent, que el seu telèfon mòbil va ser un dels objectius de l'atac del 2019 aprofitant una errada de vulnerabilitat el 2019, segons publica El País i ha confirmat l'ACN.

La directora de Política Pública de WhatsApp a Europa, Orient Mitjà i Àsia, Niamh Sweeney, va enviar dissabte passat un missatge a Torrent en què confirmava que va ser objectiu d'un "intent d'accés no autoritzat" de dades i comunicacions del dispositiu però afegeix que no se sap si finalment el mòbil va ser hackejat. Per saber-ho, la directiva de WhatsApp diu que caldria fer un "exhaustiu" examen forense del telèfon.

El País i The Guardian van destapar que Torrent va ser víctima d'un atac al seu telèfon el 2019 per part de Pegasus, un programa que la israeliana NSO grup només ven a estats. Una revelació que ha motivat que el president del Parlament hagi presentat una querella contra qui era el màxim responsable del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) l’any 2019, Felix Sanz Roldán.

També ha portat, juntament amb Ernest Maragall, el cas de suposat espionatge a les Nacions Unides, al Consell d'Europa i a Amnistia Internacional.

Pegasus

El programari Pegasus va ser creat per la firma NSO Group per espiar exclusivament bandes criminals o terroristes el 2010, a través dels sistemes operatius de mòbil Android i iOS (Apple). Per fer-lo funcionar, l'operador (el govern que l'ha comprat) ha d'aconseguir que l'objectiu cliqui un enllaç.

El sistema d'espionatge s'infiltra als smartphones i poden monitoritzar qualsevol detall de la vida diària d'una persona, a través de trucades, missatges de text, correus electrònics, contrasenyes, contactes i calendaris. Fins i tot activar i utilitzar el micròfon i la càmera del mòbil a distància. 

Quan un usuari rep un atac de Pegasus, li arriba un missatge SMS al telèfon, amb un enllaç al text. Aquest pot venir d'un contacte guardat al mòbil, o fins i tot d'un mitjà de comunicació, fent-se passar per un enllaç a una notícia. Si s'hi clica, ja es dona pas a tot el contingut el mòbil.