El diari nord-americà The Washington Post ha dedicat una plana sencera de l'edició d'aquest dissabte al president a l'exili i candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont. En format reportatge, narra la carrera de fons de Puigdemont per esdevenir diputat. 

Titulat "Puigdemont, la candidatura a distància", l'article comença explicant la victòria del president, Clara Ponsatí i Toni Comín a l'Estat després que la justícia donés llum verda a la seva candidatura a les eleccions europees del 26 de maig, tot i que la JEC n'obstaculitzés el camí. Els autors, que han conversat amb el mateix Puigdemont, qualifiquen la seva campanya "d'estratègia d'afrontament" per ajudar-lo a seguir lluitant per Catalunya, i expliquen les característiques que la fan inèdita. Mentre el president vulgui evitar que la policia espanyola el detingui, aquesta "haurà de ser una campanya per Skype i FaceTime", diu. 

The Washington Post puigdemont candidat

Puigdemont té com a compromís principal en aquesta campanya "posar a l'agenda europea el discurs d'autodeterminació a Europa", i assegura en el reportatge que "el suport a la independència és més gran que mai". Per això creu que la campanya electoral des de la distància és igualment eficaç i recorda que va optar per l'exili "per continuar lluitant". "Si tots estiguéssim a la presó, la narrativa, la versió de la crisi catalana podria ser molt diferent", indica el president. 

Com a "ciutadà lliure" per Europa que es considera, Puigdemont diu al reportatge que es desperta "cada dia pensant que és el meu últim dia a l'exili". Tot i la tasca d'internacionalització que lidera des de Waterloo, però, Puigdemont reconeix que la Casa de la República no és del tot "casa". L'article repassa també el dia a dia de l'agenda de Puigdemont i destaca que tot i la distància, per la Casa de la República, decorada amb literatura i peces d'art catalanes, hi ha un corrent constant de visitants.  

El diari també explica que la campanya també és extraordinària per a Esquerra Republicana de Catalunya ja que Oriol Junqueras, que encapçala la llista a Europa, no pot dur-la a terme plenament per la seva condició de pres preventiu. 

També aquest dissabte el president ha estat convidat a un acte de The Oxford Union, club de debat vinculat a la universitat del mateix nom, com a "cap de la resistència catalana". El debat està previst per al 28 de maig, tan sols dos dies després de les eleccions europees, quan Puigdemont podrà tenir immunitat a tota la UE si surt escollit.