El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció d’ERC que, entre altres coses, demana al govern espanyol la flexibilització de l'asil, el traspàs de recursos a la Generalitat i l'augment de pressupost d'acollida per al Departament d'Igualtat i Feminismes. El debat ha estat marcat pel consens entre independentistes i comuns i per la sentència del defensor de la moció, el republicà Rubén Wagensberg, al grup de Vox: "Sou el més semblant al fonamentalisme islàmic. Vosaltres sí que sou els talibans".

Concretament, el text demana al govern espanyol que “flexibilitzi la normativa vigent, autoritzant residència i treball per circumstàncies excepcionals, per aquelles persones sol·licitants de protecció internacionals que han estat ateses i a qui l’Estat no ha acabat reconeixent l’estatus de refugi per tal de no malbaratar la feina realitzada per entitats, món local i la Generalitat de Catalunya”.

El text, que denuncia que fins a dia d’avui l’Estat no ha executat els “corredors humanitaris per als desplaçaments forçats que permetin la sortida i el trànsit de forma segur” amb la seva partida corresponent als pressupostos, també demana que es garanteixi “la protecció internacional” a tots aquells que ho sol·licitin.

El cas de Feridoon Aryan

A més, la moció demana a l’Executiu espanyol que compleixi amb la Llei d’Asil 12 quan parla de la garantia de poder demanar protecció internacional en ambaixades i consolats espanyols d’arreu del món. Aquesta demanda està relacionada amb la història del portaveu d’Unicef a l’Afganistan, Feridoon Aryan, que va rebre l’ajuda del mateix Wagensberg per poder entregar la seva petició a l’ambaixador Espanyol a Islamabad (Pakistan).

L’escrit també demana agilitzar els processos d’extensió i reagrupament familiar per facilitar que les persones que ja gaudeixen de protecció internacional a Catalunya així com “la reubicació de persones acollides arreu de l’Estat aprofitant els lligams vitals i familiars amb les persones que ja” estan en algun punt de la península.

L’Estat -diu la moció- ha de reconèixer el “total de les competències d’acollida de la Generalitat de Catalunya i el traspàs de recursos corresponents, tant estatals com europeus, tal com s’ha establert pels tribunals i autoritats competents i que garanteixi la codecisió en l’assignació de places d’acollida a Catalunya i en els criteris de reubicació al territori”.

La moció, que ha acceptat esmenes dels comuns, insta el Govern a “incrementar el pressupost de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes per tal d’adaptar les polítiques d’acollida a persones migrades i refugiades a les necessitats actuals”.

Wagensberg, a Vox: "Sou talibans"

La moció ha rebut el suport de Junts, la CUP i els comuns. En el debat, el PSC s'ha mostrat favorable a alguns punts, tot i que ha votat en contra d'aquells que criticaven l'Estat. Ciutadans s'ha abstingut excepte en el punt que demanava a les administracions catalanes "interlocutar" amb la comunitat afgana a Catalunya, en el qual ha votat a favor.

Vox i PP hi han votat en contra i han acusat les formacions independentistes de dur mocions internacionals al Parlament per no parlar de la gestió del Govern. El diputat ultra Alberto Tarradas ha afirmat que acollir afganesos posa en perill la seguretat i la convivència i Wagensberg ha respost acusant-lo d'"ignorant" i "talibà".

 

Imatge principal: el diputat d'ERC Rubén Wagensberg / Foto: Sergi Alcàzar