La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha demanat al govern espanyol "el total de competències d'acollida de refugiats per a la Generalitat amb el pertinent traspàs de recursos estatals i europeus". En una interpel·lació presentada pel grup d'ERC, Verge ha denunciat que les places d'acollida que hi ha a Catalunya "no són nostres" i que és l'Estat "qui les assigna amb criteris poc clars i sense consulta prèvia". En aquest sentit, la consellera ha demanat el traspàs de les competències i "fins que això no passi, codecisió".

Verge ha denunciat que Espanya només accepta el 5% de les peticions d'asil, mentre que la mitjana europea es troba en el 33% i ha titllat d'ineficaç i centralista el sistema d'acollida actual. "Es concep l'acollida com una situació d'emergència, malgrat que sabem que els refugiats no podran tornar mai al seu lloc d'origen o no ho podran fer fins al cap de molt de temps", ha lamentat.

 

Verge també ha denunciat que Espanya només ha reubicat a Catalunya 208 persones procedents de l'Afganistan i ha acusat el govern de Pedro Sánchez de dur a terme una "evacuació opaca" i de "prioritzar els col·laboradors de l'exèrcit espanyol". En referència a això, ha denunciat que la Moncloa va ignorar una llista de persones en situació d'elevat risc elaborat per la Generalitat.

"Les persones refugiades que demanen asil no esperen caritat, esperen ser part activa de la nostra societat. Volem ser part activa en la construcció d'una alternativa a aquesta Europa fortalesa", ha reivindicat.

Refugiats a l'hemicicle

Qui ha presentat la interpel·lació ha estat el secretari quart de la mesa i diputat d'ERC, Ruben Wagensberg, que ha explicat que fa quatre setmanes era al Pakistan ajudant alguns refugiats a demanar asil a l'ambaixada espanyola. 

De fet, Wagensberg va entregar quatre cartes institucionals al portaveu d'Unicef a l'Afganistan i actual refugiat al Pakistan, Feridoon Aryan, perquè les entregués a l'ambaixador espanyol a Islamabad. Les cartes les signen la consellera Verge; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; els presidents i portaveus dels grups parlamentaris d'ERC, la CUP, Junts, i En Comú Podem; l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall.

Feridoon Aryan refugiats afganistan parlament - acn

Feridoon Aryan i la seva família reben l'aplaudiment dels diputats / Foto: ACN

Aryan ha assistit al ple acompanyat de la seva família i ha estat aplaudit per la gran majoria dels diputats, a excepció dels del grup de Vox, que s'han quedat asseguts als seus escons. Borràs i diversos membres de la Mesa i representants de grups parlamentaris els han rebut al Despatx d'Audiències de la Cambra, abans de l'inici del ple.

En la seva intervenció, el diputat ha denunciat l'incompliment del dret d'asil per part d'Espanya i de la Unió Europea i ha afirmat que els milers de morts al Mediterrani són conseqüència de les polítiques d'immigració dels Estats.

 

Imatge principal: la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge / Foto: ACN