Vox ha presentat aquest matí el seu escrit d'acusació per al judici de l'1-O. Triplica tota la resta d'acusacions, tot i ser l'acusació popular i demana dos delictes de rebel·lió, un pel 20-S i l'altre per l'1-O i organització criminal, a banda de malversació i sedició. És la diferència amb els escrits de la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Demanen 74 anys de presó per als presos polítics, 24 anys per a la resta de consellers que estan en llibertat, 65 anys per als Jordis i 50 per a Carme Forcadell i 12 anys de presó per als membres de la Mesa i per a Mireia Boya

A les portes del Tribunal Suprem, un cop lliurat l'escrit, el secretari general de Vox, Javier Ortega, ha agraït la feina dels jutges que "amb el seu rigor, lleialtat i la seva independència aconseguiran, juntament amb aquesta acusació particular de Vox, que els colpistes acabin a la presó". 

 

Els cops d'estat del segle XXI 

Vox es mostra implacable en el seu escrit d'acusació i s'inventa una nova fórmula de violència per justificar els dos delictes de rebel·lió. Un cop més, però, la prova no passa de la mobilització popular i la resistència passiva. El que segons Vox representa "un mecanisme sofisticat i innovador" pel que fa als cops d'estat del segle XXI.

Diu el text: "Per a ambdós supòsits es comptava amb la utilització de la mobilització popular, eina imprescindible per als acusats d'intentar evadir la seva responsabilitat en tot el procés ―en pretendre descarregar-la en una suposada voluntat del poble català― i de mecanisme sofisticat i innovador en comparació amb altres cops d'estat ocorreguts en la història moderna occidental― per desenvolupar i executar un procés colpista fent-lo passar com si es tractés d'un procés democràtic".

L'altre concepte que utilitza Vox és la violència ciutadana "latent": "Provocar el manteniment d'una situació de violència ciutadana latent que va ser agreujant-se fins a arribar als fets ocorreguts a partir de la convocatòria del referèndum il·legal de l'1-O, amb especial virulència els esdevinguts el 20 i 21 de setembre i el mateix 1 d'octubre".