Vox ha presentat un escrit a la Fiscalia general de l'Estat en què l'insta a recórrer el tercer grau dels presos polítics, aprovat per les Juntes de Tractament de les presons i ratificat pel Departament de Justícia. El partit d'extrema dreta espanyolista considera que la decisió podria ser "arbitrària" en entendre que "desafia gravíssimament" la resolució del Tribunal Suprem del 4 de desembre en què el considerava "prematur".

La Fiscalia pot recórrer el tercer grau davant del jutjat de vigilància penitenciària corresponent i, en última instància, davant del Suprem, ja que en aquest cas n'és el tribunal sentenciador. Faci el que faci finalment, s'entendrà com un moviment polític, ja que l'independentisme sempre ha recordat que el govern espanyol -format pel PSOE i Unidas Podemos- pot influir sobre l'actuació del Ministeri Fiscal i així ho va recordar el mateix president espanyol, Pedro Sánchez.

Segons Vox, dos mesos després la situació no ha canviat i encara no ha passat "prou temps" per valorar de manera "adequada" la seva evolució. A més, el partit sol·licita que s'investigui si amb aquesta decisió la consellera de Justícia, Ester Capella, i la secretària de Justícia, Patrícia Gomà, haurien pogut incórrer en un delicte de prevaricació.

En aquest sentit es va referir la candidata de JxCat, Laura Borràs, que va advertir la Fiscalia el divendres passat que "no hi havia excuses contra el tercer grau" i que aquest és un dret dels presos i no un privilegi. "No sabem de qui depèn la fiscalia, perquè el president del govern espanyol de sobte diu que d'ell i després s'excusa", va criticar.

Tercer grau en plena campanya

La concessió del tercer grau just ara ha permès als presos fer campanya. Tant el president d'ERC, Oriol Junqueras, com l'exconseller Raül Romeva han liderat diversos actes, mentre que els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn i el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, han fet el mateix amb la formació que encapçala el president Puigdemont.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, també va fer un acte el divendres passat a favor de l'amnistia, en què es va donar veu a diversos represaliats del procés, alguns d'ells també encausats per la Generalitat. Cuixart va instar a "omplir les urnes de vots sobiranistes"​.