El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet una crida a "omplir les urnes de paperetes sobiranistes" a les eleccions del 14-F en sortir de Lledoners aquest divendres després de rebre ahir mateix el tercer grau per part de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, òrgan dependent de la Conselleria de Justícia.

"Els mateixos poders que ens han condemnat són els que ara ens volen obligar a posar en risc la nostra salut; la resposta ha de ser clara i determinada. Omplim les urnes de paperetes sobiranistes!. Que el 14-F ningú es quedi a casa", ha clamat Cuixart en referència a la suspensió per part del TSJC del decret d'ajornament electoral.

Jordi Cuixart tercer grau 4 Sergi Alcàzar

Jordi Cuixart i Marcel Mauri / Sergi Alcàzar

"Un Govern que defensi l'autodeterminació"

En aquest sentit, Cuixart ha instat a aconseguir "un Govern que defensi l'autodeterminació" i ha assegurat que des de l'entitat seran "igual d'exigents que de coherents" amb les seves demandes.

"Ho tornarem a fer, en defensa dels drets vulnerats", ha insistit Cuixart, i ha afegit que defensarà "una cultura avantguardista i transgressora" i la lluita per combatre les desigualtats. "Només sent un sol poble podrem avançar", ha conclòs.

L'acte, celebrat a la plaça del Rei de Barcelona i només obert a la premsa —tot i que alguns curiosos i seguidors de l'entitat ho han pogut seguir des de la distància—, ha comptat amb la participació d'altres represaliats del procés, com membres de la Sindicatura Electoral de l'1-O, organitzadors del referèndum i manifestants encausats per participar en protestes. Entre ells també hi havia represaliats per la mateixa Generalitat, com Marcel Vivet, a qui la Fiscalia i la Generalitat li demanen cinc anys i nou mesos de presó per haver participat en una protesta contra el sindicat ultra Jusapol, o Adrian Sas, condemnat a tres anys i tres mesos de presó per participar en les accions del primer aniversari de l'1-O.

Jordi Cuixart tercer grau 5 Sergi Alcàzar

Jordi Cuixart, amb el puny alçat, arribant a la plaça del Rei de Barcelona / Sergi Alcàzar

A ells també s'ha dirigit el president d'Òmnium, agraint-los "la determinació i la força". "És un plaer com a president d'Òmnium Cultural ser avui aquí amb vosaltres després de 1.200 nits a la presó sense fer cap renúncia", ha dit.

Precisament, Cuixart també ha recordat que "els presos no som la visualització de cap derrota, sinó un pas més cap a la victòria". També ha tingut unes paraules per als exiliats, de qui ha dit que "representen la dignitat de Catalunya a l'exterior". Precisament entre els participants en l'acte hi havia Anna Maria Ponsatí, germana de l'exiliada Clara Ponsatí.

Així doncs, Cuixart s’ha sumat a la campanya de l’independentisme per mobilitzar l’electorat després que des del Govern s’hagués posat en dubte la seguretat d’anar a votar. El mateix vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, havia acusat el tribunal de fer escollir la gent “entre el dret a vot i el dret a la salut”. Finalment, el president d’Òmnium ha tingut també un moment per reivindicar la cultura, assegurant que “és segura” i fent una crida a les administracions perquè “la salvin” i li garanteixin “els mateixos drets que a la resta de sectors del país”.

En acabar l’acte, Cuixart s’ha acostat a un grup de treballadors de Ferroser, encarregats del rastreig de casos de Covid-19 i a qui la Conselleria de Salut no els ha subrogat el contracte, i els ha donat ànims. També ha demanat als periodistes presents que cobrissin la seva causa i demandes.

Jordi Cuixart tercer grau 9 Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

 

Foto principal: Jordi Cuixart, aquest divendres al matí, arribant a la plaça del Rei de Barcelona / Sergi Alcàzar