La constitució de les comissions legislatives del Parlament és sempre un procediment una mica desenfrenat. Com es fa cada legislatura, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha hagut de recórrer aquest matí un rosari de quinze comissions per constituir-les, una rere l'altra, a quart d'hora per comissió. La previsió era dedicar-hi unes 3 hores i mitja, però les protestes de Vox, davant del fet que estan quedant apartats d'aquests òrgans del Parlament ha obligat a invertir més de cinc hores en aquesta marató.

 

L'acord de la Mesa per repartir les presidències, que deixava Vox sense cap de les quinze comissions, ha provocat una petició de reconsideració per part del partit d'ultradreta que reclamava que s'apliqués al repartiment la proporcionalitat que marca el Parlament.

La reconsideració ha estat rebutjada, malgrat que els membres socialistes de la Mesa s'han desmarcat de l'acord i han fet costat a la petició. Però aquest tràmit ha fet que la marató comencés amb una hora i mitja de retard. A més, Vox s'ha encarregat de fer constar les seves protestes a cada una de les quinze comissions i ha rebutjat la votació per assentiment, la qual cosa ha obligat a fer tres votacions a cada comissió -per escollir president, vicepresident i secretari- amb urna i papereta.

Les comissions no han quedat constituïdes fins passades les tres de la tarda després de cinc hores de curses pels passadissos de la Cambra entre reunions de la Mesa del Parlament, la Junta de Portaveus, la Mesa uns altres cop i quinze comissions repartides en tres sales de la Cambra.