La decisió de la Mesa del Parlament de no atorgar a Vox cap de les presidències de les comissions legislatives que s'han constituït aquest matí a la Cambra catalana ha provocat que el partit d’ultradreta frenés el procés de constitució amb una petició de reconsideració que ha obligat a convocar la Mesa i la Junta de Portaveus. Vox reclamava que es respecti la proporcionalitat que exigeix el reglament a l'hora de repartir les presidències. 

Els grups signants de l’acord per arraconar Vox dels òrgans de decisió del Parlament -PSC, ERC, Junts, comuns i CUP- han replicat a les amenaces dels diputats d’ultradreta d’acudir al Tribunal Constitucional subratllant que aquest matí només es constituïa una part de les comissions que s’hauran de crear aquesta legislatura i que la proporcionalitat es podrà preservar amb futures comissions.

PSC s'aparta de l'acord a la Mesa

Malgrat aquesta argumentació, que ha esgrimit el portaveu del PSC, Raül Moreno, a la reunió de la Junta de Portaveus, els dos representants socialistes a la Mesa han votat a favor de la petició de Vox de reconsiderar la decisió. La reconsideració, però, ha estat rebutjada pel vot en contra de Junts, ERC i CUP.

El PSC ha explicat el vot dels seus representants de la Mesa havia estat una “posició personal” de la vicepresidenta segona, Eva Granados, i del secretari Ferran Pedret, i que així ho havien comunicat prèviament al grup parlamentari. Tant al grup com a la Mesa s’ha atribuït aquesta decisió a la voluntat de preservar-se davant de l’anunciat recurs davant del TC i el risc d’una inhabilitació.

Amenaça de Vox

Un cop superada la reconsideració i amb una hora i mitja de retard, s’ha posat en marxa el procés per a la constitució de les meses, una rere l’altre, a raó d’una comissió cada quinze minuts.

Mentre se celebrava la reunió, el president del grup de Vox, Ignacio Garriga, anunciava que el grup està estudiant presentar una querella per prevaricació contra els membres de la Mesa.

 

A la imatge principal, un moment de la reunió de la Junta de Portaveus aquest matí al Parlament / Parlament