L'acusació popular de Vox ha retirat l'acusació del delicte d'organització criminal en la primera jornada del judici contra els membres de la Mesa del Parlament que presidia Carme Forcadell i contra l'exdiputada Mireia Boya. L'advocat de Vox, Juan Cremades, s'ha emparat en la sentència del procés contra els líders de l'1-O que va tenir lloc al Tribunal Suprem per anunciar-ne la retirada.

En la causa que s'ha posat avui en marxa al TSJC es jutja els membres de la Mesa que presidia Forcadell el 2017, Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó i Ramona Barrufet, a més de l'exdiputada Boya. Tots ells estan acusats d'haver desobeït resolucions del Tribunal Constitucional i haver tramitat iniciatives parlamentàries a favor de la independència.

Acusats Judici Tribunal - Maria Contreras Coll

Boya, Barrufet, Simó, Corominas i Guinó en entrar al TSJC / Maria Contreras

En exposar les qüestions prèvies, Vox ha comunicat la decisió de retirar l'acusació d'organització criminal, amb la qual cosa cau també la petició de la pena de 12 anys de presó, que demanava contra els processats. Vox manté l'acusació de desobediència greu amb 2 anys d'inhabilitació. La fiscalia demana un any i vuit mesos d'inhabilitació per a càrrec públic i una multa de 30.000 euros.

 

Mala fe processal

L'advocada Judit Gené, en nom de Corominas, Guinó i Barrufet, no ha amagat el malestar pel fet que fins ara s'hagués mantingut l'acusació d'organització criminal en la causa. Ha responsabilitzat Vox "d'acusació temerària", "infundada" i de "mala fe processal", per defensar una imputació que comportava una pena de 12 anys de presó i que han mantingut malgrat que els precedents jurídics demostren que "no es pot sostenir".

"Això no ha evitat que els meus clients hagin viscut amb la por d'enfrontar-se a una acusació de 12 anys de presó", quan aquesta acusació no era possible procedimentalment", ha retret.

Barrientos TSJC

Jesús María Barrientos presidint el tribunal del judici als membres de la Mesa

En nom de la defensa d'Anna Simó, Raimon Tomàs s'ha adherit als comentaris de Roig. "Celebrem que s'hagi retirat perquè entenem que desvirtuava el debat que s'havia de produir en aquest tribunal", ha explicat en referència al suposat delicte de desobediència. 

També l'advocat de Mireia Boya, Carles López, ha refermat la valoració sobre l'anomalia que suposa haver mantingut una acusació que no s'ajustava ni als fets ni al procediment.

El jutge accepta la retirada

L'advocat de Vox ha replicat que la sentència del Suprem sobre el procés no qüestiona la possibilitat de sostenir el delicte d'organització criminal. "Si aquesta part hagués tingut mala fe processal no hauria retirat l'acusació", ha argumentat davant les acusacions de Gené.

El jutge Jesús María Barrientos ha acceptat la retirada de l'acusació i ha comunicat que, a partir d'ara, les sessions del judici es podran fer en absència de qualsevol dels acusats.