L'exvicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, i l'exsecretària primera de la Cambra, Anna Simó, han insistit a defensar davant del tribunal que els jutja per desobediència la seva obligació de permetre el debat parlamentari i garantir els drets i llibertats dels diputats. El judici contra la Mesa del Parlament que presidia Carme Forcadell i contra l'exdiputada Mireia Boya ha començat aquest matí al TSJC amb les qüestions prèvies on l'acusació particular de Vox ha anunciat que retirava els càrrecs d'organització criminal i, per tant, la petició de 12 anys de presó. Corominas i Simó, que han declarat aquest matí, només han contestat les preguntes dels seus advocats.

"La nostra intenció era permetre el debat parlamentari i protegir el dret dels diputats, que és una funció bàsica de la Mesa, donar veu als diputats. No vam entendre que estiguéssim desobeint el Tribunal Constitucional", ha assegurant Corominas, un cop i un altre a preguntes de la seva advocada, Judit Gené.

Lluís Corominas judici mesa parlament

 

L'exnúmero dos de la Cambra ha insistit en el convenciment que estaven fent la feina que els corresponia i que havien de "defensar l'autonomia parlamentària": "els drets dels diputats i per tant del poder legislatiu havien de ser preservats per la Mesa". 

El judici ha començat amb la sala gairebé buida arran de les mesures de seguretat provocades per la Covid-19. El tribunal, les parts i els acusats protegits amb mascaretes de les quals només es desprenen per intervenir, i els micròfons, coberts amb bosses de plàstic.

Corominas ha recordat a preguntes de la seva advocada que JxSí va presentar el seu programa electoral a les eleccions, on es recollien les propostes independentistes, sense cap problema, i que en més de 500 reunions de les diferents Meses en les quals ha participat durant la seva carrera sempre havia seguit els mateixos criteris per a l'anàlisi i qualificació de les iniciatives parlamentàries que van aplicar el 2017.

Judit Gené

Judit Gené, advocada de Lluís Corominas

L'exvicepresident del Parlament ha explicat que a l'hora d'acceptar o no les iniciatives parlamentàries, la Mesa només ha d'observar que es contemplin les formes adequades per a la tramitació i que no s'ha d'entrar en el fons del seu contingut. Ha assegurat que no recordava cap excepció en aquesta manera d'actuar.

A més de recordar que van acatar la suspensió de l'autogovern amb l'aplicació del 155 i la dissolució de la Cambra, ha recordat que la Mesa no té iniciativa parlamentària, que aquesta correspon als grups i als diputats. 

 

Simó: drets dels diputats

Tot seguit ha estat l'exsecretària primera de la Mesa, Anna Simó, qui ha insistit també que la seva funció a la Mesa era "aplicar un criteri obert i favorable a la capacitat d'iniciativa dels grups parlamentaris". Al llarg de la declaració Simó ha assenyalat que els drets dels diputats, la seva llibertat expressió, participació, el dret a la iniciativa política i l'autonomia política, han estat els únics objectius que van guiar la seva activitat parlamentària.

"El paper de la Mesa l'únic que podia fer era entrar a l'anàlisi de la congruència i en l'anàlisi formal. Havíem d'aplicar un criteri obert i favorable a la llibertat d'iniciativa dels grups parlamentaris", ha insistit a l'hora d'analitzar cadascuna de les iniciatives per les quals se'ls acusa.

Querelles per l'adscripció

L'exsecretària i exconsellera s'ha referit al fet que Joan Josep Nuet, tot i haver votat a favor d'iniciatives impugnades, quedés apartat del procediment que es van obrir contra ells pel fet, segons va quedar argumentat, de no ser independentista, la qual cosa va provocar "escàndol públic". 

"Va quedar clar que sí es podia parlar de referèndum en el Parlament, perquè es va aprovar una moció i no es va anul·lar; i va quedar clar que no es querellaven pels nostres actes sinó per la nostra adscripció parlamentària", ha retret.

IMG 7108

Raimon Tomàs, advocat d'Anna Simó

Simó ha insistit, com ha fet Corominas, que els membres de la Mesa no tenen iniciativa legislativa ni participen el contingut de les iniciatives parlamentàries, i que personalment, com a membre de la Mesa, no va tenir cap participació en el contingut de les iniciatives que han motivat el procés.