El judici contra els membres de la Mesa del Parlament que presidia Carme Forcadell ha continuat aquesta tarda amb la declaració de l'exsecretària quarta de la Mesa Ramona Barrufet i l'exvicepresident primer Lluís Guinó. Tots dos han insistit com han fet al matí Lluís Corominas i Anna Simó que el seu objectiu era garantir que els diputats del Parlament gaudissin del dret a la paraula i la llibertat d'expressió, i que no es contempla una "censura" prèvia a les iniciatives que es tramiten a la Cambra. El judici dels membres de la Mesa i de l'exdiputada Mireia Boya ha començat aquest matí amb l'anunci de Vox que retirava l'acusació d'organització criminal. Com els seus companys, l'exsecretària quarta i l'exvicepresident han contestat només les preguntes de la seva advocada.

Barrufet ha subratllat que no correspon a la Mesa censurar les iniciatives que plantegen els diputats, i com han fet els seus companys ha insistit que la seva funció s'havia de limitar a comprovar que sigui correcta en el forma com es tramiten, sense entrar en el fons.

"Podria ser pervers"

"La censura no l'havíem de fer i al Reglament està molt ben explicat què ha de fer la Mesa", ha argumentat: "Podria ser pervers que la Mesa pogués decidir de què es parla".

Barrufet ha explicat que en un primer moment, quan es va constituir el Parlament després de les eleccions, no li corresponia ocupar cap càrrec a la Mesa perquè la seva secretaria corresponia a la CUP, que va rebutjar formar-ne part.

L'exsecretària de la Mesa ha explicat que quan l'Estat va aplicar l'article 155 es va dissoldre el Parlament, es va constituir la diputació permanent i la legislatura es va donar per acabada; i ha assegurat que els membres de la Mesa "en cap moment no van tenir intenció de desobeir".

 

lluis guinó

Guinó: "seria impropi"

L'exvicepresident primer Lluís Guinó ha redundat en el fet que la funció de la Mesa es veure fins a quin punt les iniciatives que es tramiten compleix amb les formulacions legals.

Guinó ha abordat, com els seus companys, una anàlisi sobre el procediment parlamentari i ha advertit que no correspon a la Mesa del Parlament fer un control previ de les iniciatives que es tramiten, que s'han d'analitzar exclusivament des d'un punt de vista formal.

"Seria crear una funció impròpia de la Mesa i limitar l'autonomia parlamentaria analitzar abans d'hora el que és la constitucionalitat de les iniciatives", ha advertit, a més de subratllar que aquest control es fa amb posterioritat a la seva aprovació i se n'encarrega el Tribunal Constitucional.