"Traïdor". Amb aquesta sola paraula va reaccionar el líder de Vox, Santiago Abascal, a l'anunci de Pedro Sánchez de reformar el delicte de sedició i convertir-lo en el de desordres públics agreujats. Ara, dies després que aquest canvi al Codi Penal fos anunciat i es registrés la proposta de PSOE i Unidas Podemos al Congrés, el seu partit ha volgut sortir als carrers per denunciar el que des de l'espanyolisme s'entén com un atac sense precedents i una traïció. Per això, han convocat concentracions arreu d'Espanya contra la reforma del delicte de sedició, a banda de també demanar eleccions generals. Precisament, la primera tindrà lloc a Barcelona el pròxim dissabte, 19 de novembre, a la "plaza Sant Jaime", segons els organitzadors ultres, de la capital catalana, davant el Palau de la Generalitat. També n'han convocada una altra a Madrid el cap de setmana següent, que també es repetirà a les capitals de les províncies espanyoles. 

"El govern espanyol de la traïció i la ruïna"

Santiago Abascal no ha estat l'únic que vol que els espanyols vagin a les urnes, ja que creuen que enfonsaran a Sánchez per haver presentat aquesta reforma que és vista com a concessió al independentisme, tot i que des de Catalunya es veu des d'un punt de vista molt diferent i amb reticències. Inés Arrimadas també ha reclamat a Alberto Núñez Feijóo que presenti una moció de censura contra el govern de coalició, però el gallec la va ignorar i ha descartat ara per ara la proposta. 

En un missatge molt dur, seguint la tònica habitual, de Santiago Abascal contra Pedro Sánchez i el conjunt del PSOE per aquesta "concessió" a l'independentisme,  el líder de Vox va criticar que la modificació del Codi Penal suposa que els socialistes i els seus socis habituals "segueixen burlant la llei, les institucions, la convivència i la Nació". Anant més enllà, i per cridar els espanyols a mostrar el seu rebuig a la reforma de la sedició, Abascal ha reclamat "respondre al carrer perquè caigui el govern espanyol de la traïció i la ruïna. Hem d'exigir les urnes que expulsaran el govern dels enemics d'Espanya". 

Les paraules del líder de Vox a Catalunya

Aquesta airada reacció de Vox contra la reforma de la sedició és compartida per tots els integrants del partit ultra. Sense anar més lluny, Ignacio Garriga, líder de la formació a Catalunya, va assegurar després de conèixer l'anunci que "no hi ha traïdor més gran que Sánchez", en un missatge al seu compte de Twitter. El portaveu al Parlament del grup d'ultradreta va afegir: "La història el jutjarà per això i nosaltres mentrestant defensarem Espanya".