Moviments. L'extrema dreta de Vox ha decidit fer alguns canvis en la seva organització interna per tal d'intentar reforçar-se de cara a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques previstes pel pròxim maig. Unes novetats que arriben precisament en un dels moments més complicats per la formació ultra, que veu com les enquestes no li són favorables i que el Partit Popular d'Albert Núñez Feijóo s'empassa un important gruix del seu electorat. Per si això no fos suficient, la recent sortida de la candidata de Vox a Andalusia, Macarena Olona, ha arrossegat molta polèmica i crítiques. De fet, diversos diputats i càrrecs del partit s'han vist atrets per la seva figura i s'han acostat a ella per comunicar-li "desavinences" amb un dels principals noms dels ultres, Javier Ortega Smith, a qui acusaven de controlar amb mà de ferro el partit. Ell mateix ha respost lamentant les noves relacions d'Olona.

Però les crítiques a Ortega Smith semblen haver tingut efecte. I és que el madrileny ha perdut les competències sobre la gestió interna dels ultres, perdent així el control que ostentava fins ara. Tot plegat s'ha resumit en un efecte dominó que ha propiciat el seu nomenament com a cap de llista per a les pròximes eleccions municipals, en què Ortega Smith serà alcaldable per Madrid i intentarà rellevar José Luís Martínez-Almeida, del Partit Popular. La decisió ha estat comunicada pel Comitè Executiu Nacional de Vox, i la designació ha estat acceptada per Ortega Smith, qui ha aprofitat l'anunci per renunciar al càrrec de secretari general per "dedicar-se per complet a intentar aconseguir l'alcaldia de la capital".

A ningú se li escapa que aquest moviment ha volgut dissimular la pèrdua de poder del madrileny, ja que era gràcies a la Secretaria General que Ortega Smith ostentava tant control intern. Per tal d'agrair-li la connivència en aquest canvi, sense haver provocat més soroll i empitjorar els auguris dels ultres, Abascal també li ha atorgat la vicepresidència de la formació. En un tuit, el líder dels ultres ha volgut reivindicar públicament la seva figura per evitar cap picabaralla interna. "Durant anys, a la travessia del desert, he sentit al meu costat el meu amic, compare i company Ortega Smith. M'alegra saber que el seguiré tenint, ara a la vicepresidència, i espero que molt aviat a l'alcaldia de Madrid".

Ignacio Garriga agafa força

Els moviments no s'han quedat aquí, i és que l'espai que ha quedat buit a la Secretaria General l'omplirà a partir d'ara el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga. L'ultra ha acceptat aquesta nova responsabilitat amb molt de gust, i també ha rebut paraules d'ànim d'Abascal, qui l'ha descrit com un "referent per tots els simpatitzants de Vox". "Tots ens posem a la seva disposició perquè pugui exercir amb encerts la seva nova responsabilitat", ha dit en una piulada. Així, Garriga rep un vot de confiança del partit després de diversos anys liderant l'extrema dreta a Catalunya, que la formació considera el territori més advers i complicat per sobreviure.