Tot i la caiguda de la mobilització social en els darrers anys per la pandèmia i altres factors, els votants de la CUP són els que més han sortit als carrers a manifestar-se. Segons la tercera onada del Baròmetre d'Opinió Pública del CEO, un 56,5% dels qui van votar els anticapitalistes el 2021 han participat enguany en almenys una manifestació. Molt a prop d'aquestes xifres es troben els votants de Junts per Catalunya, amb un 50,3% que asseguren que també han participat en alguna manifestació en el darrer any. La tercera posició del podi l'ocupen ja a més distància els votants de Catalunya en Comú - Podem, ja que només un 37,6% confessen haver-se manifestat. I cal baixar fins a la quarta posició per trobar els votants d'Esquerra Republicana: només un 34,4% dels qui recorden haver votat els republicans el 2021 s'han manifestat en l'últim any, en contrast amb el 65,6% que asseguren no haver sortit al carrer a manifestar-se. Les dades contrasten sobretot amb la percepció dels votants de la utilitat de la protesta com a eina de canvi polític, ja que entre el 70 i el 79% dels votants d'aquests quatre partits consideren que la protesta social és un instrument eficaç per aconseguir que els representants polítics rectifiquin o canviïn de rumb.

🗳️ Enquesta CEO | El PSC superaria àmpliament ERC i Junts s'ensorraria en unes eleccions al Parlament

Del total de la població enquestada pel CEO, només un 25,7% s'ha manifestat en el darrer any, en contrast amb el 74% que no ho ha fet. Amb tot, aquesta és la forma de protesta més popular tenint en compte les respostes dels votants de tots els partits. Un 23,3% dels enquestats assegura que ha signat en una recollida de signatures reivindicativa i un 19% ha fet comentaris polítics en alguna xarxa social. Altres formes de protesta menys populars entre els catalans són el boicot a certs productes(10,3%) i el contacte directe amb polítics per expressar demandes o opinions (10%).

Els votants catalans van a menys manifestacions que abans

Aquest 2022 hi ha hagut menys manifestacions i menys multitudinàries que fa uns anys. Encara que aquest any la participació en la manifestació de la Diada de l'Onze de Setembre va arribar a les 700.000 persones segons l'ANC, queda lluny de les xifres que superaven el milió de manifestants en les mobilitzacions del 2012 i el 2017. Si ho comparem amb les respostes del CEO del 2018, es fa encara més evident que la participació en manifestacions dels votants de partits independentistes ha caigut en picat. Segons el baròmetre de l'octubre de 2018, els qui encapçalaven el rànquing de mobilització als carrers eren aleshores els votants d'ERC, amb un 87,1% de manifestants entre els qui tenien intenció de votar els republicans. Per darrere hi hauria els votants de la CUP, amb un 86,2% i els votants de Junts per Catalunya, amb un 84,7%. També va abundar la participació en manifestacions entre els sectors espanyolistes i contraris a la independència, que van sortir als carrers sobretot en les mobilitzacions dels 12 d'octubre. Per això, la participació en manifestacions també era alta entre els votants del PP (74,8%) i el PSC (75,7%).

Val a dir, però, que la situació política i social aleshores era molt diferent de l'actual — encara no havíem patit la pandèmia de la covid, per exemple. L'octubre del 2018 feia just un any del referèndum de l'1 d'octubre i de l'aplicació de l'article 155 que va dur els líders independentistes a la presó i a l'exili. El rebuig social a aquests fets, així com la notícia que l'Advocacia de l'Estat acusaria de sedició els líders catalans, va fer que la gent sortís amb massa als carrers a protestar-hi en contra. 

Són útils les manifestacions?

La percepció que la protesta social és útil, tanmateix, no ha canviat gaire des d'aquelles tardors calentes. Segons el darrer Baròmetre del CEO publicat aquest dimecres 9 d'octubre, un 59% del total dels enquestats considera que "la protesta social és un instrument eficaç per aconseguir que els representants polítics rectifiquin o canviïn de rumb". Només un 37% creuen que les manifestacions i altres formes de protesta són "inútils i no aconseguirà que els representants polítics rectifiquin o canviïn el rumb".

Els votants que més creuen en la protesta social com a eina eficaç són els d'En Comú Podem (79%), els de la CUP (78%), els de Junts per Catalunya (72%) i els d'Esquerra Republicana (70%). A l'altra banda de la balança es troben els votants de Vox (31%), els qui no van votar el 14F (48%) i els votants del PP (51%).