Vox continua amb la seva croada per intentar eliminar els partits independentistes i el seu últim pas ha estat registrar una iniciativa al Congrés per celebrar un referèndum a tot l'Estat per il·legalitzar partits com ERC, Junts, la CUP o EH Bildu, ja que consideren que són contraris a l'existència d'Espanya i la seva sobirania. Aquesta moció sorgeix de la interpel·lació que aquest partit va dirigir al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en l'últim Ple de control celebrat al Congrés. En tot cas, la seva votació no arribarà fins al febrer, quan es reprengui el període ordinari de sessions plenàries.

En el text, Vox esmenta els últims acords que el Govern ha assolit amb formacions independentistes, especialment amb ERC i les reformes dels delictes de malversació i sedició. A partir d'aquí, conclou que "els enemics d'Espanya actuen amb la complaença del Govern sabent que poden trobar en ell un aliat". "El Govern actua com un titella en mans de separatistes i filoterroristes que obtenen a canvi del seu suport, concessions, influència i transferències que es tradueixen en perjudici a la igualtat dels espanyols", rebutgen els ultres.

Per tot això, la proposta que posa Vox sobre la taula és que el govern espanyol faci ús de l'article 92 de la Constitució i que convoqui un referèndum per "consultar als espanyols si volen la il·legalització de partits separatistes i d'aquells que siguin contraris a l'existència mateixa d'Espanya i de la seva sobirania, així com preguntar aquelles qüestions amb especial transcendència per adequar la política del Govern als veritables interessos de la Nació". En tot cas, i amb independència d'aquest referèndum, Vox ja inclou en la moció una altra proposta per modificar la Llei de partits a fi de facilitar la il·legalització de formacions polítiques que siguin contràries a l'existència d'Espanya i de la seva sobirania.

Altres intents (fallits) de Vox

No és la primera vegada que Vox demana que aquests partits siguin il·legalitzats, però en les anteriors ja ha fracassat. L'octubre, durant la festa Viva 22 del partit, Santiago Abascal va plantejar la possibilitat de presentar una d'incitativa en el Congrés per sotmetre a referèndum algunes qüestions com aquesta il·legalització, però també la recuperació de la competència d'educació per part de l'Estat o si mantenir o no les lleis de gènere que ha promulgat el govern de Pedro Sánchez amb la ministra Irene Montero.

Anys abans, el 2020 i en plena pandèmia de la covid, es va votar una iniciativa similar a l'actual en la qual els de Santiago Abascal proposaven de prohibir els partits que deteriorin o destrueixin "la sobirania nacional o la indissoluble unitat de la Nació Espanyola". Llavors, només van votar a favor els 52 diputats ultres, i ni el Partit Popular ni Ciutadans no li van donar suport, cosa que podria canviar (o no) en aquesta ocasió. "No podem acceptar la proposició que vostès ens presenten de manera unilateral i sense consens que pretenen il·legalitzar totes les forces independentistes només pel fet de ser-ho. Això va contra la nostra Constitució i contra la doctrina del Tribunal Constitucional", va deixar clar llavors el diputat del PP, José Antonio Bermúdez de Castro. El PSOE també va ser molt crític amb aquesta proposta i el juny d'aquest any va registrar una iniciativa perquè, davant de la "democràcia limitada" de Vox, el Congrés reafirmi que a Espanya es pot defensar "qualsevol mena d'objectiu polític sense exclusió" sempre que es faci per "mètodes pacífics".