Les conseqüències nefastes del pacte d'Ayuso amb Vox es comencen a materialitzar. Tan sols tres dies després d'aprovar els pressupostos del PP, el partit ultra de la Comunitat de Madrid ha activat aquest divendres els tràmits per derogar les lleis LGTBI vigents des de 2016. Concretament, Vox proposa una llei integral d'"igualtat i no discriminació" per substituir les lleis ja existents (2/2016 i 3/2016) que porten el mateix nom, les quals consideren que "atempten contra el sistema jurídic espanyol i la mateixa Constitució". Tal com ha avançat elDiario.es, la formació ha demanat la reactivació de la llei aquest divendres i arribarà al ple de l'Assemblea de Madrid el 16 de desembre. Si el PP finalment dona el seu suport, tal com van acordar Rocío Monasterio i Isabel Díaz Ayuso, la proposta de Vox tirarà endavant.

Sense obstacles

L'acord per tirar endavant els pressupostos madrilenys entre el PP i Vox conté 13 punts. Potser el més preocupant, a banda de la retallada en drets humans generalitzada, és el que diu que no s'acceptarà cap esmena. Així, si tot va conforme amb el seu pla, Vox podrà aprovar la seva llei integral sense cap problema gràcies al suport del PP. Però entre bambolines, sembla que els populars no ho tenen gaire clar i han volgut treure-li ferro a l'assumpte. En comptes de "derogar lleis", el PP ha dit aquest divendres que només consideraran "reformar les qüestions que tècnicament són millorables". "El que ha activat Vox de cara a aquest ple és la presa en consideració de la llei, no la seva aprovació, per la qual cosa s'està demanant a la Cambra és la seva admissió a tràmit perquè seguidament es debati i s'esmeni i si escau sigui aprovada", ha remarcat el portaveu del PP, Alfonso Serrano, sense aclarir si donarà suport a la llei o no, "Quan arribi el moment el grup parlamentari popular prendrà una decisió sobre aquest tema", ha conclòs.

Menors no acompanyats

Contràriament al que va passar a Andalusia, el PP d’Isabel Díaz Ayuso ha pactat amb Vox els pressupostos per a la Comunitat del 2022, els primers en tres anys. L’acord dels comptes inclouen 13 mesures, entre elles una auditoria dels costos i les subvencions a centres de menors estrangers no acompanyats, més gratuïtat en l’educació de 0 a 3 anys mitjançant xecs i la reducció de la despesa en duplicitats de càrrecs de la comunitat. Un dels punts inclou que no s’acceptarà cap esmena. L’acord ha estat anunciat per la portaveu de Vox, Rocío Ortega Monasterio, que ha explicat que, amb aquest pacte, la seva formació s’ha compromès a votar en contra de totes les esmenes que presentin els partits d’esquerra per tal d’agilitar l’aprovació del pressupost. “Que l’esquerra perdi tota esperança d’entrar a Madrid. L’esquerra només porta ruïna”, ha conclòs en referència a Más Madrid, el PSOE i Unidas Podemos.

 

Foto principal: la líder de Vox a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio / Eduardo Parra