El president de Vox, Santiago Abascal, ha qualificat aquest dijous de "paper mullat" el document signat per JxCat, ERC, CUP, Primàries i el PDeCAT en el qual es comprometen a no pactar amb el PSC després de les eleccions perquè "els independentistes no tenen paraula" i pacten "cada dia" al Congrés amb el PSOE.

Ho ha dit en un acte electoral a Tortosa, en el qual ha assenyalat que els partits independentistes són un dels principals suports "del Govern socialcomunista" de Pedro Sánchez. "És igual el que signin. Menteixen", ha afegit. Abascal s'ha envalentit en el que sembla que serà l'últim acte del partit pel territori i s'ha acostat desafiant als manifestants antifeixistes que envoltaven la plaça Barcelona de la capital del Baix Ebre.

Abascal ha ofert el míting protegit pels Mossos d'Esquadra i entre protestes de diversos manifestants, amb els quals s'ha encarat per "demostrar" que el seu partit "no pot parlar" en unes eleccions "suposadament democràtiques". "Només 15 passos m'han calgut per arribar fins a ells", ha denunciat, i ha agraït els seguidors que s'hi han apropat. "Aquests miserables s'empassaran les seves pedres", ha dit referint-se en general als manifestants que ha rebut Vox en la campanya.

La JEC en defensa de Vox

Aquest fet ha ocorregut el mateix dia en el qual la Junta Electoral Central (JEC) ha instat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, a prendre les mesures necessàries per protegir els actes electorals de Vox en la campanya de les eleccions del 14F, per evitar nous incidents, i demana detenir els que "usin la violència" per impedir aquests actes. Aquest cap de setmana s'han registrat diversos aldarulls entre grups antifeixistes i simpatitzants de Vox en actes electorals convocats a Vic (Osona), Valls (Alt Camp) i Salt (Gironès).

La JEC invoca el "dret de reunió pacífica i sense armes" i el "dret de participació política" recollits en la legislació i adverteix de les penes de presó "de dos a tres anys" si algú intenta soscavar-los "amb violència". En la seva intervenció, Abascal ha instat els Mossos d'Esquadra al fet que "identifiquin" els manifestants que estaven protestant "a menys de sis metres" del faristol des del qual parlava.

 Fotografia principal: Foto d'Abascal al míting de Tortosa. - ACN