Malgrat el tancament de perímetre que es dona a cada acte de Vox o fins i tot una simple carpa instal·lada, la presència de la Brimo i un fort desplegament de furgons i Mossos, o les detencions que es practiquen si així ho consideren, la Junta Electoral Central ho veu insuficient. D'aquesta manera, la JEC ha instat el conseller català d'Interior, Miquel Sàmper, a prendre les mesures necessàries per protegir els actes electorals de Vox en la campanya electoral.

La justificació de la JEC és que cal evitar nous incidents, i demana detenir als qui "facin servir la violència" per a impedir aquests actes. La resolució arriba després que el passat cap de setmana es registressin diversos incidents per part de grups que protestaven contra actes de Vox a Vic, Valls o Salt, amb el llançament d'objectes contra membres de la formació d'extrema dreta. Unes imatges que a la inversa també s'han vist i fins i tot amenaces a les xarxes socials.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha acusat aquest dimarts a Vox de muntar durant aquesta campanya "provocacions" que posen en risc "no només la seva pròpia seguretat sinó també la dels manifestants i la dels cossos de seguretat" que vigilen els seus actes.

Cal recordar que el partit d'ultradreta va presentar una denúncia davant la JEC. El president de VoxSantiago Abascal, va assegurar que ho portaria a la Junta Electoral Central (JEC) i "als tribunals" el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i els responsables dels incidents.

Amenaça de presó

I aquesta, ara, respon. La JEC invoca el "dret de reunió pacífica i sense armes" i el "dret de participació política" recollits en la legislació i adverteix de les penes de presó "de dos a tres anys" si algú intenta practicar "la violència". A més, també especifica que "els Mossos d'Esquadra, en coordinació amb el Cos Nacional de Policia, han adoptat importants dispositius de seguretat que han evitat o reduït els danys".

Però a la vegada, lamenta que tot plegat "no ha impedit que aquests actes electorals s'hagin celebrat en un ambient de coerció contrari al que ha de ser l'exercici d'aquest dret fonamental".