El Departament d'Interior ha llogat 300 vehicles per al dispositiu Escó per a la jornada electoral del 14-F. Són cotxes que no aniran logotipats, però sí senyalitzats, i que serviran per garantir la presència dels binomis dels Mossos d'Esquadra a tots els col·legis electorals. 

14.200 policies vetllaran per la seguretat en cada un dels col·legis. Seran 10.200 mossos i 4.000 policies locals. Això suposa 3.200 agents més que els que hi ha hagut en unes eleccions fins ara. S'organitzaran en binomis per garantir la seguretat en 2.769 col·legis electorals. 1.000 dels quals estaran custodiats per policies locals. Són les eleccions amb més agents policials de la història

Per garantir el dispositiu, que es fa en una situació excepcional arran de la pandèmia de la Covid-19, s'ha hagut d'ampliar tota la logística i el material. Es clona, en bona part, el dispositiu que es va dissenyar per a l'1-O. I com també va passar en aquella ocasió, es llogaran 300 vehicles per garantir la presència policial en tots els col·legis de tot el territori.

Mesa colegi mossos electoral referendum 1-O - Sergi Alcazar

El Govern va aprovar dimarts un canvi en la retribució de les hores treballades durant la jornada electoral. Fins ara "hi havia una injustícia que era que en els cossos policials, la retribució en els dies electorals no era sempre igual", va denunciar el conseller Miquel Sàmper. I és que no es pagava igual el reforç policial en unes eleccions al Congrés o unes europees que unes eleccions al Parlament de Catalunya. Ara l'acord de govern equipara totes les eleccions. "Totes les policies locals i Mossos d'Esquadra tindran la remuneració justa que han de tenir en totes les eleccions" va anunciar Sàmper.

EPI per als agents

A més, els policies, tant els Mossos d'Esquadra com les policies locals, disposaran de material de seguretat Covid com mascaretes, guants, ulleres i EPI.

Els policies han de poder entrar amb total seguretat dins els col·legis si es dona el cas en les últimes hores de votació, que és quan hi ha prevista l'assistència de positius de Covid, i ho han de poder fer amb total seguretat. I igual que els membres de les meses, disposaran d'EPI. Els del torn de tarda portaran posats els EPI i els del torn del matí el tindran al vehicle per si és necessari. Del material dels Mossos se n'encarrega la conselleria d'Interior. Però del material dels policies locals se n'encarreguen els ajuntaments, que hauran de comprar tota l'equipació.

Quatre fases

El dispositiu Escó es va activar el 22 de gener i té 4 fases.

La primera, la de prealerta, del 22 de gener al 29, dia en què va començar la campanya electoral.

La segona, la fase d'alerta, que inclou tota la campanya, del 29 de gener al 12 de febrer.

La tercera, la fase de màxima alerta, que s'activa durant la jornada de reflexió, 13 de febrer, i que es manté durant tot el 14-F, dia de votació.

I la quarta, la fase de seguiment, que va del 15 de febrer fins que es dissolen tots els òrgans electorals. 

El CECOR, el centre de control des d'on es farà tot el seguiment de la jornada electoral i des d'on s'informarà de les incidències, estarà operatiu el 13 de febrer. Estarà ubicat a la mateixa conselleria d'Interior i estarà compost per Mossos d'Esquadra, SEM, Protecció Civil, CNP, Guàrdia Civil i Policia Local.