Vox serà la primera acusació en interrogar l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, en el judici contra els presos polítics que està previst que comenci el 5 de febrer. El testimoni de Rajoy l'han demanat les defenses dels polítics catalans i l'acusació, que seran els primers en interrogar-lo, segons publica El Independiente.

Segons expliquen fonts jurídiques al digital, la testifical de Rajoy s'acordarà com a prova per al judici aquesta setmana ja que ell va ser qui va preguntar per escrit al president Carles Puigdemont si havia declarat la independència. Aquesta missiva va ser el pas previ a l'aplicació de l'article 155.

Tot apunta a que serà el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, i l'advocat de la formació qui interrogaran l'expresident del govern espanyol. Segons El Independiente, quasi totes les defenses dels presos polítics es negaran a contestar les preguntes de Vox, però els testimonis estan obligats a fer-ho.

Per tant, el partit d'ultradreta interrogarà Mariano Rajoy, l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, el lehendakari Iñigo Urkullu... L'acusació de Vox és qui demana les penes més altes pels dirigents polítics catalans; penes que en alguns casos arriben als 74 anys.

Qui no declararà com a testimoni és el president Puigdemont; la Sala no hi ha accedit. Els magistrats consideren que la seva condició de processat en la mateixa causa que es jutja és incompatible amb una declaració com a testimoni. Les defenses havien demanat la testifical del president per videoconferència, com així ho haurien fet també amb la secretària general d'ERC Marta Rovira, però tampoc no ha estat acceptada.