En la sessió de control d'aquest dimecres han aparegut les eleccions catalanes, l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél i fins i tot Enrique Rodríguez Galindo. L'exgeneral de la Guàrdia Civil, condemnat a 75 anys de presó per la guerra bruta dels GAL, va morir la setmana passada, en llibertat, com a conseqüència del coronavirus. Dirigents de l'extrema dreta de Vox van homenatjar-lo en el seu traspàs a través de les xarxes socials. Avui ho han fet al Congrés dels Diputats, amb un aplaudiment de tota la bancada ultra.

Els fets han tingut lloc durant una pregunta de la diputada ultra Macarena Olona a Pablo Iglesias, en què l'acusava de ser un "piròman" i qüestionar la democràcia espanyola. El vicepresident segon del govern espanyol ha recordat la piulada de la mateixa Olona aquest diumenge: "Que la terra et sigui lleu, general. Avui, més que mai, Intxaurrondo al nostre cor. Descansa en pau". La resposta dels diputats de Vox, després que Iglesias hagi llegit el missatge, ha estat dedicar-li un aplaudiment. 

El líder de Podemos ha continuat recordant que Rodríguez Galindo va ser condemnat a 75 anys de presó —dels quals en va complir quatre— i expulsat de la Guàrdia Civil "per la seva responsabilitat en segrestos, tortures i assassinats". Ha subratllat que era "un torturador, un segrestador i un terrorista". I ha aprofitat les paraules que li va dedicar Consuelo Ordóñez, presidenta del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme: "De res serveix que combatés ETA si va acabar sent el mateix que combatia: un terrorista amb l'agreujant d'Estat". Els ha acusat de no tenir "cap altura d'Estat" i de fer "tota l'estona apologia del terrorisme" i d'una "dictadura terrorista". 

Iglesias també ha aprofitat l'ocasió per dirigir-se a Pablo Casado. "Li vaig dir un cop que vostè havia alimentat la bèstia i que l'estava devorant", ha recordat. "Després del que va passar diumenge, estarà d'acord amb mi que confirma el que li vam advertir", ha afegit. L'ha avisat que acabarà com a "pagafantes de la ultradreta".

Condemnat a 75 anys

Al capdavant de la comandància, Galindo va dirigir la guerra bruta contra la banda terrorista ETA amb la detenció de centenars de membres i també amb assassinats. Un dels casos més coneguts va passar el 17 d'octubre del 1983, quan els GAL van retenir José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala a la caserna d'Intxaurrondo. Aleshores, Galindo va ordenar dur-los al palau de la Cumbre per ser torturats i posteriorment dos guàrdies civils els van dur al País Valencià, on Lasa i Zabala van ser assassinats i enterrats en calç viva (òxid de calç). Galindo va acabar sent condemnat a 75 anys de presó, tot i que només en va complir quatre.