Com era d’esperar, la primera sessió de control al govern espanyol després del 14-F ha girat al voltant de Catalunya. De fet, Pedro Sánchez s’ha hagut d’enfrontar a les preguntes de Míriam Nogueras, de JxCat, que l’ha interrogat sobre el conflicte polític català. El president espanyol no només ha negat la naturalesa política, circumscrivint-ho a un problema de convivència, sinó que ha arribat a dir que el que la societat catalana “demanda” és un govern del PSC i els comuns, malgrat que els números no donin. Davant d’això, Nogueras li ha replicat que l’independentisme es posarà d’acord per governar, perquè és el veritable mandat de les urnes de diumenge passat.

Lluny de reconéixer la victòria en vots i escons del bloc independentista, el president espanyol ha reivindicat la “victòria clamorosa” de Salvador Illa, malgrat que va empatar en diputats amb ERC. Una victòria, ha afegit, que té molt més mèrit “després de totes les falsedats i calúmnies” de l’independentisme pel test que va negar-se a fer i especulant sobre la vacunació de l’exministre de Sanitat. “És evident la victòria de Salvador Illa, que demostra que s’obre una demanda poderosa de retrobament, i no de confrontació com venen alimentant vostès durant anys”, li ha replicat a la representant de JxCat.

Pedro Sánchez també ha rebaixat la naturalesa política del conflicte català, assegurant que simplement “existeix un conflicte entre una part de la societat catalana i una altra part”. Davant d’això, segons el dirigent socialista, la demanda dels catalans és de “retrobament” i d’un canvi de govern. “Catalunya necessita un govern diferent, un govern progressista, liderat pel PSC i pels comuns. És el que demanda la societat catalana”, ha insistit el mandatari espanyol. Ha aprofitat per retreure l’”odi” i la “xenofòbia” d’alguns membres de la candidatura de JxCat.

La pregunta de Míriam Nogueras era si, després dels últims esdeveniments, continuava pensant que era un conflicte intern. La diputada de JxCat ha obtingut una resposta afirmativa. No obstant, ha aprofitat per respondre a Sánchez, recordant-li que l’independentisme ha guanyat amb més del 50% dels vots. “El mandat del país és molt clar i rotund”, ha defensat Nogueras. I l’ha avisat: “Sap què passarà? Que les forces independentistes ens posarem d’acord per responsabilitat, pel país, perquè aquest mandat és claríssim”. Ha conclòs la intervenció demanant la llibertat dels presos polítics independentistes, la de Pablo Hasél i el retorn dels exiliats.

Demana a PP i Cs que trenquin amb Vox

Pedro Sánchez també ha hagut de respondre a les preguntes del PP i Ciutadans, segurament més còmodes després de sengles desfetes electorals el 14-F. El president espanyol ha aprofitat l’avinentesa per reclamar a les dues formacions que trenquin els seus pactes en comunitats autònomes i ajuntaments amb Vox, “aquells que se’ls estan menjant, la ultradreta”. A Pablo Casado en concret l’ha instat a triar entre “el camí de la moderació o el de la perdició”, que és el que van triar a Catalunya “acomplexats per la ultradreta”. El cap de l'oposició li ha reclamat el cessament del vicepresident Pablo Iglesias, i Sánchez li ha respost que no està per parlar de cessaments o dimissions.