Tancar TV3 ha estat sempre una de les grans obsessions de Vox, però avui, el Parlament de Catalunya ha donat un cop de porta a les seves aspiracions, que alguns diputats han titllat de dèria, i s’ha rebutjat la seva moció amb aquest objectiu. De fet, la ultradreta s’ha quedat sola a la cambra catalana: cap altre partit hi ha votat a favor, un diputat del PP i el diputat no adscrit Antonio Gallego, que fins fa mesos formava part del partit i que ha acabat la seva intervenció amb un "Viva la Virgen del Rocío", s’han abstingut i PSC, ERC, Junts, CUP, comuns i Ciutadans hi han votat en contra, tot i que els taronjes han criticat molt durament la televisió pública. 

En el seu programa electoral per a les eleccions del 14 de febrer del 2021, amb els que van irrompre al Parlament amb 11 diputats, el partit d’ultradreta ja incorporava al cinquè punt, sota el lema “eliminar la despesa pública ideològica”, la seva intenció de tancar TV3, a banda del Diplocat. Aquest matí, ha estat el diputat Alberto Tarradas qui ha defensat la seva proposta, assegurant que la televisió mai no ha tingut una voluntat de servei públic sinó de ser un “aparell propagandístic” per construir un relat que enfronta catalans i trenca famílies. “El cop d’estat del 2017 no hauria estat possible sense TV3”, ha continuat Tarradas, que també ha denunciat que es tracta d’una estructura ineficient, pel seu gran volum de treballadors i la xifra d’alts càrrecs amb uns “sous desorbitats”. 

A més, el diputat ha recuperat la polèmica del gag al programa Esta Passant, protagonitzat per la Verge del Rocío i que va provocar crítiques vingudes d’arreu d’Espanya i fins i tot des dels bisbes catalans pel seu contingut, que van considerar ofensiu i que superava els límits de l’humor: “Hem viscut un altre episodi de cristianofòbia, amb dos subjectes mofant-se de la Verge, de la fe, de les creences que compartim milions d’espanyols i també a milers de catalans que som catòlics i devots i aquí ningú ha demanat perdó”. Segons Tarradas, els diners que s’estalviarien amb el tancament de TV3 es podrien dedicar a la sanitat o beques menjador, sense donar més detalls de la seva proposta. 

El tancament de TV3 no és la solució, segons el PSC 

Després del seu discurs, Tarradas ha estat rebatut per tots els grups parlamentaris, amb l’excepció del PP, que no ha participat del debat. Un dels més durs ha estat David Pérez, del PSC, que tot i advertir que hi ha certes coses de TV3 que no agraden al seu grup parlamentari la solució no pot passar per un tancament: “Que hem de fer quan un dret que tenen tots els ciutadans no funciona? Eliminar-lo?”, ha preguntat a Vox, recordant que la Constitució Espanyola preveu que existeixi l’accés a uns mitjans públics. Per això, ha demanat a la ultradreta que deixi de donar lliçons de patriotisme. 

Crítiques a Vox per malbaratar recursos públics 

Des de Junts, Josep Rius ha començat la seva intervenció citant Raimon per després passar a defensar la televisió pública de Catalunya i retreure a Vox que la única manera que tenen de fer política és fomentar discursos d’odi: “Són avorrits i tenim la temptació de no fer-los cas, però a l’extrema dreta no se la pot menystenir, se l’ha de combatre i se l’ha de vèncer”, ha continuat el portaveu del partit, que ha retret a Tarrades que demani deixar de malbaratar diners públics quan ell va anar a Madrid a compte del Parlament per, teòricament participar en la comissió sobre Pegasus, i finalment no hi va assistir: “Qui malbarata recursos públics és vostè”. 

Xavier Pellicer, diputat de la CUP s’ha pronunciat en la mateixa línia que Junts,  tot i que ha demanat tenir autocrítica sobre el funcionament de la CCMA, que té actualment uns “reptes impressionants”, lamentant que no sempre s’ha estat exemplar en la garantia de la dreta a la informació veraç i crítica. També ha posat el focus en la defensa de la llengua catalana, a vegades en dubte, i ha demanat que “l’atac furibund de Vox”  no faci perdre una visió crítica de la situació. ERC s’ha sumat a la defensa de la televisió pública amb la intervenció de la diputada Margalida Feliu, que ha recordat els Fets del Cucut: “Estan demanant el mateix que fa 100: que es tanqui un mitjà que fa sàtira en català”, ha assegurat la republicana, tot animant a la cadena a continuar fent “sàtira que incòmoda”, ja que això és senyal que està ben feta. 

Ciutadans, també indignats amb TV3, però sense tancar la cadena 

Pel que fa a Ciutadans, durant el debat, el diputat Nacho Martín Blanco ja ha avançat que no donarien suport a la moció de Vox per tancar TV3, tot i “comprendre” la seva indignació amb el funcionament de la cadena. Segons el diputat taronja, el seu partit confia que aquesta pugui ser “una altra cosa”, defensant una reformulació. Amb tot, però, ha basat la seva intervenció a llegir un article contra el gag de la Verge del Rocío a TV3 i assegurant que des de Cs són uns grans defensors del bilingüisme.