La secretària general del Diplocat, Laura Foraster, ha afirmat en una entrevista a Europa Press que és conscient que les tasques que fan des de l'organisme per impulsar l'acció exterior de Catalunya i projectar el país internacionalment estan sent "molt observades" i que es controla l'activitat que executen. Tot i que l'activitat del Diplocat va haver de cessar a conseqüència de l'aplicació de l'article 155, Foraster ha negat que pateixin dificultats pels efectes d'aquesta decisió: "No ho percebem en el nostre funcionament, més enllà del fet que sabem que se'ns observa molt". El Diplocat no va arribar a perdre la personalitat jurídica donat que, per liquidar l'òrgan, era necessari convocar el seu ple i, a més, quan va caure l'article 155, el Govern va reactivar l'activitat l'abril de 2019.

Preguntada per les causes que hi ha obertes contra alguns dels exdirigents del consorci, com és el cas d'Albert Royo per les despeses en exteriors que fiscalitza el Tribunal de Comptes, Laura Foraster ha defensat que estaven duent a terme "un treball avalat pel ple del Diplocat". Sobre l'impacte que pugui tenir la 'desjudicialització' que van acordar el Govern i la Moncloa a la darrera taula de diàleg, la secretària general del Diplocat veu probable que "beneficiï a tots els encausats" i recalca que el que volen és que els deixin "treballar".

Paral·lelament, Foraster ha fet èmfasi en el fet que, des del consorci, amb qui es relacionen és amb entitats de la societat civil i no amb governs. "La tasca del Diplocat és establir ponts de diàleg internacionals i una de les seves fortaleses és la seva transversalitat público-privada per projectar Catalunya amb pluralitat a l'exterior", ha precisat la secretària general. Un altre dels objectius que ha definit Laura Foraster és que la imatge que es trasllada de Catalunya serveixi per captar talent i inversions: "Qui no vol això? Ho fan les ciutats, les regions, els estats; tothom ho busca i al final el que es tracta és de sumar", ha sentenciat.

Nou pla estratègic i final de mandat

La secretària general del Diplocat, Laura Foraster, acaba mandat el desembre d'aquest any, però no ha avançat a l'entrevista si es presentarà a la reelecció. Quan es va reactivar el consorci, es va elaborar un pla estratègic que definia l'activitat que es realitzava, així com el disseny d'un pla anual pressupostat. El pla estratègic tenia vigència fins al 2022 i ara es treballa en un que comprengui del 2023 al 2027. Per a més inri, s'està avançant en la reforma dels estatuts, que previsiblement s'aprovaran abans que acabi aquest any, i que tindrà com a principal novetat el canvi de denominació: de Diplocat a Catalunya Internacional.