Feia mesos que es rumorejava sobre la possible aproximació de l'exportaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, a Vox. Doncs finalment aquesta aproximació s'ha fet realitat i la formació d'extrema dreta ha fitxat l'exmà dreta d'Albert Rivera per un acte de la seva fundació.

Concretament, Girauta participarà aquest dimarts en un acte organitzat per la Fundación Disenso, el think tank vinculat a Vox. L'acte en qüestió és un debat sobre "el futur de la llibertat d'expressió" on es vol abordar "l'amenaça de censura" per part de les grans empreses tecnològiques com Facebook, Twitter o YouTube arran del tancament dels comptes del president sortint dels Estats Units, Donald Trump, després de publicar notícies falses a la xarxa.

Aquesta és la primera col·laboració de Girauta amb l'extrema dreta espanyola i arriba després que l'ex de Ciutadans abandonés el partit amb Albert Rivera i s'hagi alienat amb Vox en diverses polítiques, sobretot pel que fa a la gestió de la pandèmia per part del govern espanyol i contra Pedro Sánchez. Ara bé, que presenti aquest acte no vol dir, com a mínim de moment, que Girauta s'uneixi a Vox.

A l'acte de la Fundación Disenso, Girauta estarà acompanyat per l'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch, Alfredo Timermans, exalt càrrec dels governs d'Aznar i del periodista americà Mike Gonzalez. Tot plegat estarà moderat per Eduardo Fernández Luiña, membre de la fundació.

Baixa de Ciutadans

Girauta va anunciar el mes de maig de 2020 la seva baixa definitiva com a afiliat de Ciutadans. El motiu va ser el pacte que la formació liderada per Inés Arrimadas ha tancat amb el govern de Pedro Sánchez per mantenir l'estat d'alarma. "No vam treballar tant per construir una frontissa", va sentenciar en el tuit, on anunciava formalment que abandonava Ciutadans.

A part d'anunciar la que abandonava el partit, en els últims mesos Girauta, s'ha dedicat a criticar Ciutadans pels pactes amb el PSOE, com quan es va encarar, a través de Twitter, amb un dels seus excompanys de partit, Edmundo Bal, actual portaveu adjunt. Aquest acarament va començar arran d'unes declaracions de Bal on deia que no recordava "una cosa més inútil" en política que la moció de censura de Vox contra Sánchez que es va debatre el mes de setembre passat.

Girauta va respondre amb duresa a aquelles declaracions de Bal, assegurant que "no recordo una cosa més inútil en política que aquesta gestoria a la qual anomeneu, injustament, Ciutadans". "Part de la inutilitat rau a obcecar-se amb Vox, que no governa, quan els que governen estan minant el sistema del 78", va afegir l'exportaveu.