A poques hores de la votació de la quarta pròrroga de l'estat d'alarma, amb els números molt ajustats, Pedro Sánchez i Inés Arrimadas han arribat a una entesa. Segons informen des de La Moncloa, el govern espanyol i Ciutadans han segellat un pacte que permetrà que les mesures de confinament es mantinguin en els actuals termes, amb el comandament únic de l'Estat. La formació d'Arrimadas també ha aconseguit allargar les mesures econòmiques i socials més enllà de l'estat d'alarma. Els termes semblen els d'un nou aliat de l'executiu de coalició, amb reunions setmanals de seguiment.

Ara només falta que el PNB, l'altre actor imprescindible, fixi posició. Si hi vota en contra, i també ho fa el PP, l'estat d'alarma naufragaria. Els nacionalistes bascos han reclamat "mecanisme de pacte" amb les comunitats per gestionar la desescalada.

Segons informen les dues parts, "han assolit un acord pel qual totes dues parts manifesten la conveniència de perllongar l'actual estat d'alarma per aconseguir véncer la pandèmia del coronavirus, així com mantenir les mesures de protecció als espanyols en els àmbits sanitari, econòmic i social més enllà de la vigència de l'estat d'alarma".

El comunicat conjunt de les dues parts constata la necessitat de prorrogar l'estat d'alarma "només pel temps estrictament necessari". En aquest sentit, asseguren que "s'analitzaran les mesures necessàries per a continuar protegint els espanyols en l'àmbit sanitari, econòmic i social quan conclogui la seva aplicació". Tots dos es comprometen a "mantenir el diàleg per a l'adaptació dels ERTO i les ajudes a PIMES i autònoms perquè puguin adequar-se aquestes i la resta de mesures de protecció social a les necessitats que es produeixin més enllà de l'estat d'alarma".

Segons l'acord entre Sánchez i Arrimadas, "el govern mantindrà contactes setmanals amb Ciutadans per informar sobre la crisi sanitària, així com dialogar i, en el seu cas, consensuar mesures per a la implementació del Pla de desescalada". 

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món