La plaça de Colón de Madrid ha esdevingut un altre cop el lloc per excel·lència on es guarden les essències de la unitat nacional espanyola. L’espai de trobada idoni per fer crides a l'emergència nacional. Sota la convocatòria de Vox, amb el lema Contra l’amnistia i el cop de Sánchez i amb l’absència del PP, l’amnistia que està al caure en concret i la negociació del PSOE amb l’independentisme català en general, han tornat a exaltar aquest diumenge al migdia milers de persones a l’enclavament madrileny més de quatre anys i mig després de la cèlebre foto de Colón que va reunir el PP, Ciutadans i Vox. Els organitzadors s’han vantat d’haver omplert la plaça de Colón i han xifrat en 100.000 els assistents a la mobilització, la mateixa dada que ha donat la delegació del govern a Madrid.

Sota la majestuosa bandera espanyola que presideix la plaça i davant l’amenaça persistent de pluja, Vox i la societat civil que té a l’òrbita —la Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola (DENAES) i l’associació Pie en Pared— han posat el crit al cel contra la llei de l’amnistia que tenene gola avall Sánchez ha pactat amb Junts i ERC. El més aclamat ha estat el líder de Vox, Santiago Abascal, rebut sota els crits de “president”, que ha titllat de “vergonya”, “indignitat” i “traïció” el full de ruta engegat per Pedro Sánchez, recolzat aquest dissabte pel comitè federal del PSOE. Per a Abascal, Sánchez està “trepitjant lleis que ens obliguen a tots”, li ha recordat que “haurà de respondre davant els espanyols" i, en aquest context, ha dit que Carles Puigdemont "vagi preparant l’habitació de convidats a Waterloo”, deixant entendre que s’haurà d’exiliar per l’acció de la justícia.

 

 

Si bé el PP es va unir a la manifestació d’octubre a Barcelona convocada per Societat Civil Catalana i va convocar una mobilització el setembre pels carrers de Madrid, aquesta vegada els conservadors han faltat a la cita tot i ser-hi convidats, malgrat que l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que ha afirmat assistir-hi en nom de l’associació Pie en Pared, ha rebutjat de ple la versió del PSOE amb l’amnistia, considerant que “la fi mai pot justificar els mitjans”. De fet, el líder d'aquesta plataforma, l’exportaveu de Ciutadans Juan Carlos Girauta, ha recriminat al PP la seva absència afirmant que “alguns li tenen por a la plaça de Colón”, a la vegada que ha denunciat el “projecte autoritari” del secretari general del PSOE.

 

Sánchez i Puigdemont, al centre dels insults

El festival de càntics de l’espanyolisme més exacerbat viu cert estancament imaginatiu. Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, tal com va passar durant la desfilada del 12 d’octubre, n’han sortit molt mal parats, com sempre. “Puigdemont, a prisión” és el crit per excel·lència tan bon punt algun parlament ha fet referència al president a l’exili. “Va marxar com una rata en el maleter d’un cotxe i el rebran amb tots els honors”, ha afirmat des del faristol el secretari general d’un sindicat pròxim a Vox, Rodrigo Alonso.

L’altre esport indiscutible és insultar el president espanyol en funcions, a qui acusen de “traïdor” i d’impulsar una amnistia “il·legal” que representa una “ignomínia” i un “atemptat històric contra la unitat d’Espanya”. “España no se vende, España se defiende” i “yo soy español” mai fallen a la cita dels cants que fan fortuna. Però per a èxit, el "que te vote Txapote", popularitzat per Isabel Díaz Ayuso i fet cèlebre durant la campanya electoral del 23-J.