Que Pedro Sánchez hagi defensat tan aferrissadament aquest dissabte l’amnistia fa pensar de forma clara una cosa: veu encarrilada la seva investidura. El president del govern espanyol volia evitar fos com fos una repetició electoral en la qual, en campanya, el PP i la dreta mediàtica l’afusellés amb declaracions seves en favor de perdonar independentistes. Aquest optimisme el refermen fonts del seu equip, que assenyalen que l’acord amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana pot arribar en qualsevol moment i que “venen corbes”, en referència als pròxims dies.

Totes les cares somreien a la sortida de Ferraz aquest dissabte. Ni Emiliano García-Page ni l’històric socialista basc Odón Elorza s’han pogut imposar als seus companys de partit, i el Comitè Federal del PSOE ha aprovat per aclamació l’amnistia a canvi de mantenir la Moncloa tenyida de vermell. L’optimisme socialista contrasta, però, amb les exigències que mantenen Junts i ERC sobre la taula. El líder dels republicans ha avisat aquest dissabte, per exemple, que l’acord per a la investidura de Sánchez serà “molt difícil” si no hi ha un pacte sobre el finançament i sobre Rodalies. L’equip de Sánchez n’és conscient, i també reconeix que són coneixedors que les demandes de l’independentisme no acaben en l’amnistia. Però confien trobar-se ja en la recta final de les converses.

Ja fa dies que els republicans multipliquen els seus missatges que la negociació amb el PSOE no avança com hauria. El malestar d’Esquerra amb els socialistes no només ha estat expressat pel seu president, Oriol Junqueras. També Josep Maria Jové, líder dels republicans al Parlament, li hauria traslladat directament al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, les males sensacions.

Carles Puigdemont, a més, va ser molt clar a principis de setembre quan va demanar un acord “històric” superior a qualsevol aconseguit entre Catalunya i Espanya des del 1714, a més d’un mecanisme de mediació i verificació dels acords. Comença a ser pràcticament impossible, a més, cobrar per avançat (hi ha temps de presentar una proposició de llei sobre l’amnistia, però és gairebé impossible tenir-ho tot enllestit abans de cap investidura). I, a més, l’oficialització del català a la Unió Europea va per llarg. El govern espanyol ajorna la qüestió i no ha aconseguit encara que els seus socis continentals hi donin llum verda.

Tot sigui dit: totes aquestes formacions, especialment PSOE i Junts, mantenen un silenci religiós sobre les negociacions per a la investidura. Els socialistes han mantingut un discurs curós, que ha anat situant la llei d’exoneració a independentistes amb comptagotes dins l’imaginari de la ciutadania espanyola. Mica en mica, no s’ha fet estrany escoltar aquest dissabte Pedro Sánchez defensant a tort i a dret l’amnistia.

Optimisme al PSOE per situar-se a la recta final de la negociació

Els diversos dirigents del PSOE que aquest dissabte mantenien converses informals amb els periodistes es pronunciaven de forma molt optimista. Una exministra justificava que “no es pot traslladar la idea als ciutadans d’anar a una repetició electoral per tercera vegada” i defensava que la mesura de gràcia està present “a totes les democràcies”.

Un baró socialista que va perdre la presidència de la seva comunitat autònoma el passat 28-M també argumentava que “era important acabar amb els eufemismes”, i posicionar-se ja clarament a favor de l’amnistia. Però era dels pocs membres del partit que receptava prudència: “Amb Puigdemont mai no se sap res”.

 

L’entorn d’Emiliano García-Page burxava Pedro Sánchez i assegurava, en la seva sortida de Ferraz, que “no havia trobat arguments per canviar d’opinió” després d’haver escoltat el discurs de Sánchez. El president castellanomanxec ha estat acompanyat per Odón Elorza en el seu rebuig a l’amnistia, però criticat també pels seus companys de partit a porta tancada per haver carregat tan durament contra aquesta mesura en públic, segons expliquen assistents a aquest conclave socialista.

Els arguments de Pedro Sánchez

Pedro Sánchez ha inaugurat aquest Comitè Federal del PSOE fent una defensa aferrissada d’una llei d’amnistia per aconseguir "el retrobament total" a Catalunya i superar d'aquesta manera el Procés. "De la necessitat en fem virtut", ha assenyalat el líder socialista davant el Comitè Federal del PSOE per admetre, també, que si acaba exonerant independentistes serà a causa de l'aritmètica posterior a les generals del 23-J. I per la necessitat d'aconseguir el suport de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana a la seva investidura. "No era el pla per aquest moment", ha dit, però ha assegurat que la seva intenció era "continuar amb futures mesures de gràcia" a Catalunya.

En el nom d'Espanya, per l'interès d'Espanya, en defensa de la convivència entre espanyols, defenso avui l'amnistia, pels fets que van tenir lloc la dècada passada", ha exclamat el president del govern espanyol, en una intervenció en la qual ha donat per feta una llei que exoneri independentistes. "Es desprèn una raó d'oportunitat" dels resultats del 23-J, ha dit Pedro Sánchez, que ha tornat a situar els indults als presos polítics del 2021 com un conillet d'índies que va ser exitós.

Salvador Illa tanca files amb Pedro Sánchez i defensa l’amnistia

Fonts del PSC han explicat, també que Salvador Illa ha tancat files amb Pedro Sánchez i ha defensat la necessitat d’una llei d’amnistia per “recuperar la plena normalitat a Catalunya i Espanya”. En la seva intervenció al Comitè Federal del PSOE, ha reivindicat davant la plana major socialista que l’exoneració d’independentistes és plenament constitucional, i que és “un sí a la convivència”, al “retrobament” i a la generositat. Ha aplaudit, doncs, la feina feta per Sánchez durant el seu transcurs per la Moncloa, opinant que la seva permanència a la presidència espanyola és garantia d’evitar una “reactivació del Procés” a Catalunya.