Desenes de persones han escridassat el president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, en el marc de la desfilada de l'exèrcit espanyol el 12 d'octubre. Ja va sent una tònica habitual que el líder socialista surti escridassat d'aquest tipus d'esdeveniments, en els quals assisteixen persones amb banderes espanyoles. "Que te vote Txapote", deien cridant contra el líder socialista. Es tracta del mateix lema que el Partit Popular va utilitzar contra el líder socialista pels pactes amb Bildu i al·ludia al terrorista d'ETA que va assassinar a Miguel Ángel Blanco. 

🔴 Desfilada i manifestacions 12-O, DIRECTE | Última hora del Dia de la Hispanitat 2023

També s'han pogut escoltar altres insults contra el líder socialista, que està negociant la investidura per formar govern amb els partits bascs i independentistes. “Sánchez hijo de puta”, “Sánchez, cabrón” o “traidor”, així com “Puigdemont a prisión” o “España no se vende”. Els assistents amb banderes espanyoles ho han fet en un cordó de seguretat que els separava de la llotja oficial de 500 metres. Així mateix, Sánchez ha fet coincidir la seva arribada amb la del rei, reduint així la durada de la xiulada, ja que quan el públic ha vist el cotxe del monarca ha canviat els esbroncs per “vives” al rei, a Espanya, i fins i tot algun “arriba Espanya”.

Els reis reben aplaudiments

Els centenars de persones apostades al voltant de la plaça de Neptú des de primeres hores del matí, portant banderes i banderoles d'Espanya, també han saludat l'arribada dels reis espanyols Felipe VI i Letizia amb aplaudiments. Hi havia la possibilitat que el cap d'Estat espanyol fos també escridassat, després que diversos fòrums espanyolistes i d'extrema dreta hagin iniciat una campanya contra la seva figura per proposar Pedro Sánchez com a candidat a la investidura, tot i que no ha estat així i la campanya ha quedat en un no res residual.  La marxa s'ha traslladat enguany des del passeig de la Castellana fins al del Prado i Recoletos, un canvi que, segons el govern espanyol, no tenia com a fi mitigar les possibles xiulades a Sánchez.

Assisteixen a l'acte tots els ministres, excepte la vicepresidenta primera i titular d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, i la d'Igualtat, Irene Montero, que es troben de viatge al Marroc i Xile, respectivament. També acudeixen tots els presidents autonòmics, excepte, com és habitual, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el lehendakari basc, Íñigo Urkullu, tots dos de viatge oficial, el primer a Bolonya (Itàlia) i el segon al Japó.

Entre les autoritats es troben també la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso; l'alcalde de la capital, José Luis Martínez Almeida; el Cap de l'Estat Major de la Defensa, almirall Teodoro López Calderón, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, entre altres.