Vox presentarà una querella al Tribunal Suprem contra el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per la comissió d'un presumpte delicte de suborn per impulsar la llei d'amnistia, i per prevaricació als membres de les meses del Congrés i el Senat, si admeten a tràmit la llei per considerar-la "flagrantment inconstitucional". Així ho ha anunciat aquest dilluns el líder de Vox, Santiago Abascal, en una roda de premsa on ha avançat que aquest dilluns enviaran un requeriment previ a les Presidències del Congrés i del Senat advertint-los de "la il·legalitat d'admetre a tràmit una proposició de llei inconstitucional".

La formació d'extrema dreta també demanarà que se sol·liciti un informe al lletrat major del Senat, on el PP té la majoria absoluta, i, si els serveis jurídics conclouen que aquest text és inconstitucional, exigiran que no es tramiti.

Moviment contra l'amnistia

L'anunci d'aquesta querella és una acció més que s'emmarca dins de l'estratègia de la formació d'extrema dreta per frenar els acords de Pedro Sánchez amb els partits independentistes per renovar la presidència del govern espanyol. Abascal ha recordat que la llei d'amnistia "ja va ser declarada inconstitucional i inadmesa a tràmit a l'anterior Mesa del Congrés dels Diputats, amb l'informe previ de qui llavors era el lletrat".

Vox ja no compta amb els 50 diputats necessaris per presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la futura normal, així doncs, seran els seus 33 diputats que a títol individual presentaran recursos d'empara davant del Tribunal Constitucional demanant mesures cautelars perquè no se celebrin plens amb la llei d'amnistia a l'ordre del dia. "Estem en un cop d'estat, en un cop a la Constitució", ha sentenciat Abascal, qui també ha advertit que "aconseguir el poder cometent actes inconstitucionals és la ruptura total de la convivència i la pau social a Espanya".

Evitar les provocacions

Santiago Abascal ha reclamat als ciutadans que es manifesten contra l'amnistia arreu de l'estat espanyol "no caure en les provocacions d'esvalotadors professionals" que "sens dubte envien" el govern espanyol i el PSOE a aquestes concentracions, encara que no ha entrat en els detalls.

Vox, que ha fet una crida per la mobilització "permanent" contra els plans del govern de Sánchez, les secunda, incloses les manifestacions que s'estan organitzant davant les seus del PSOE. El líder de Vox ha tornat a encoratjar aquestes manifestacions, assegurant que tant el seu partit com ell mateix acudiran a totes les que sigui possible. Ha esmentat específicament la d'aquest diumenge a Barcelona, convocada per Catalunya Suma, i la del 18 de novembre a Madrid. "A mi em semblen bé totes les mobilitzacions, hi ha una necessitat de mobilització creixent i constant i acudiré a totes les que pugui", ha assegurat.