No ha passat ni un dia des que es va anunciar ahir a la tarda que Joan Subirats substituiria a Manuel Castells, que ha dimitit per motius de salut, al capdavant que del ministeri d'Universitats i les dretes ja en demanen la seva dimissió. En diferents piulades, tant Vox com Ciutadans han denunciat que Unidas Podemos hagi designat el professor i exregidor de l'Ajuntament de Barcelona pels comuns com a ministre. El motiu és clar: Subirats va participar del referèndum d'autodeterminació l'1 d'octubre del 2017 i ho va compartir a les xarxes. 

Ara, poques hores de ser anomenat ministre, Ciutadans i Vox han recuperat la piulada d'aquest dia, en què Subirats va penjar una imatge d'ell votant amb els missatges "he votat", "catalanreferndum", "rajoydimision" i "democracy". Un dels primers a fer-ho ha estat el diputat de Cs al Parlament de Catalunya, Nacho Martín Blanco, a qui aquesta mateixa setmana la presidenta Laura Borràs va haver d'expulsar de la Cambra catalana pel seu comportament. "El nou ministre d'Universitats del Govern d'Espanya presumint d'haver participat en una il·legalitat orientada a liquidar la unitat d'Espanya. Poc ens passa", ha escrit el diputat taronja. 

Demanen la dimissió 

La líder del seu partit, Inés Arrimadas, ha aprofitat la piulada de Martín Blanco i també ha criticat aquesta decisió del govern espanyol. Arrimadas, que era diputada del Paralment de Catalunya quan es va celebrar el referèndum, ha retret que "Sánchez nomena com a Ministre d'Espanya a algú que va participar i encoratjar una de les majors il·legalitats contra la democràcia i que tenia com  a objectiu segregar una part fonamental del nostre país. Aquests senyors no tenen límits morals i són un perill".

tuit ines arrimadas

Ara bé, tot i les crítiques de Ciutadans al nomenament de Subirats com a ministre, hi ha qui ha anat més enllà i ja n'ha demanat la seva dimissió. Ha estat la polèmica diputada de Vox, Macarena Olona, qui, en  una piulada, ha censurat que el català votés l'1-O: "El nou Ministre d'Universitats votant en el referèndum il·legal de l'1-O a Catalunya. Ens governen els millors". Així s'ha pronunciat Olona a Twitter, on ha acabat el seu missatge amb un contundent "Subirats dimissió". 

macarena olona tuit subrirats

Tuit Macarena Olona 

Bou el lloa 

Sorprenentment, des del PP hi ha hagut una veu que s'ha mostrat content amb el nomenament de Subirats. És el líder dels populars a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, que ha coincidit amb el nou ministre al Consistori. Subirats, un dels ideòlegs dels comuns i mentor de Colau, havia estat regidor de cultura fins al passat juliol, quan va dimitir coincidint amb la seva jubilació com a professor universitari.  "Sortim guanyant. Qui és Castells? Subirats farà coses", ha dit Bou a La 2. 

Castells ha estat molt críticat pel seu perfil baix en el sí del govern espanyol, ja que ha evitat els escàndols i ha sortit poc a la premsa. Després de la seva dimissió, molta gent s'ha mostrat sorpresa pel fet que seguia sent ministre. Ara, Josep Bou ha donat un vot de confiança a Subirats, de qui creu "aportarà coses positives" a l'executiu de Pedro Sánchez. A més, ha volgut lloar la "capacitat intel·lectual" de l'exregidor: "És un home que ho sap tot". 

"Admiració" de Sánchez 

Aquest matí, en una declaració institucional, el president del govern espanyol ha anunciat que ja havia comunicat al rei Felip la dimissió de Castells, que es va fer pública ahir a la tarda, i que seria el català Joan Subirats qui el substituiria al capdavant del ministeri d'Universitats. Castells marxa per problemes de salut després d'encarrilar la seva llei d'Universitats, un text polèmic i que ahir mateix va provocar una vaga d'estudiants a Catalunya.

Sánchez ha agraït a Castells la seva "feina i dedicació" durant els dos anys com a ministre. "L'admiració que sentia pel professor Castells és encara major després de veure'l treballar durant els Consells de ministres", ha destacat Sánchez, que també ha volgut valorar el seu tarannà i la seva capacitat de diàleg. 

 

A la imatge principal, Joan Subirats votant l'1-O / Twitter @subirats9