Nova ofensiva de la ultradreta. Vox ha presentat aquest dimecres un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret llei que va aprovar fa uns mesos el Govern de la Generalitat. El líder estatal de la formació, Santiago Abascal, ha comparegut davant les portes del Tribunal Constitucional acompanyat del líder al Parlament, Ignacio Garriga, i el secretari general, Javier Ortega Smith, per carregar contra la mesura que, després de rebre el vistiplau de l'executiu, va ser validat per la cambra catalana a finals de juny amb els vots d'Esquerra Republicana, Junts i els comuns. Amb la normativa, es pretenia evitar que es fixessin percentatges en l'educació a Catalunya i s'atribuïa al conseller Josep Gonzàlez-Cambray tota la responsabilitat de validar els projectes lingüístics. Només unes setmanes abans, el Parlament aprovava l'acord del català pactat per les mateixes tres formacions i també el PSC.

A finals de juliol, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja acordava plantejar al Tribunal Constitucional (TC) una qüestió d’inconstitucionalitat respecte al mateix decret llei. Davant d'aquesta reacció judicial, el Partit Popular i Ciutadans aprofitaven per alçar-se en defensa del castellà a les aules catalanes amb una aliança que portava la normativa al Constitucional. El recurs dels dos partits espanyolistes afectava els articles que fixen els criteris aplicables a l'elaboració, aprovació, validació i revisió dels projectes lingüístics dels centres educatius, així com als referits a l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari. A més, criticava que el decret omet qualsevol referència al castellà com a llengua vehicular.

40 recursos al TC

Vox va decidir no unir-se al PP i a Cs en aquella ocasió, però ara ha decidit tirar pel dret i seguir el mateix camí. Després de presentar el seu recurs número 40 davant el TC, Garriga ha acusat l'independentisme de mantenir la seva "rebel·lia" i intentar incomplir el 25% de castellà, "vulnerant els drets" de la societat catalana. "Amb aquest recurs, Vox demostra que no farà un pas enrere. Continuarem donant la batalla als tribunals, als carrers i a les institucions per garantir que els nostres fills puguin estudiar en castellà", ha defensat. Per la seva banda, Abascal ha carregat amb una duresa habitual contra l'independentisme. "El problema és que ells donen cops d'estat, trepitgen els drets de les persones, desobeeixen les sentències dels tribunals", i ha aprofitat també per assenyalar el PSC, titllant-lo de "soci" de l'independentisme.

El recurs de la ultradreta es fonamenta en diversos punts, com per exemple al·legant que el govern català "no pot dictar un decret llei que afecti els drets, deures i llibertats" recollits a la Constitució. Segons Vox, el decret topa amb l'article 23 que la carta magna, que "no comprèn el dret a rebre l'educació únicament en una de les llengües cooficials de la Comunitat, però sí que comprèn el dret dels ciutadans a conèixer el castellà". A més, acusen la Generalitat de "violar la delimitació de competències" perquè, en paraules de la formació, correspon a l'Estat que tots els alumnes rebin una formació comuna. Finalment, avisen que la mesura va contra l'article 24 de la Constitució, segons el qual es "consagra el dret a l'execució de les sentències i les resolucions judicials".