El pacte anticatalanista del PP i Vox a l'Aragó s'ha fet efectiu aquest dijous. El popular Jorge Azcón ha estat investit com a president del Govern de l'Aragó gràcies als 28 vots favorables del PP, els 7 de Vox i el representant del Partit Aragonès (PAR), que ja havien garantit el seu suport en un acord signat la setmana passada. Els 32 diputats del PSOE, Podemos, Chunta Aragonesista (CHA), Teruel Existe i IU hi han votat en contra. Azcón prendrà possessió del càrrec de president en un acte que tindrà lloc aquest divendres, i aquest dissabte prendran possessió els membres del seu executiu, del qual formarà part la ultradreta. 

Vox: "A l'Aragó no parlem català"

"A l'Aragó no parlem català", ha asseverat durant la seva intervenció el portaveu de Vox a les Corts d'Aragó, Alejandro Nolasco. El que serà vicepresident del nou govern aragonès, ha defensat la necessitat de "protegir les variables dialectals aragoneses" com a "patrimoni immaterial", però s'ha oposat a "utilitzar la llengua com a vehicle de desunió". En aquest sentit, ha instat a no copiar models lingüístics com el català o el basc, que, segons la seva opinió, busquen "fer passos cap a la construcció nacional i la ruptura de la unitat nacional". Per això, ha assegurat que s'eliminarà la direcció general de política lingüística.

Nolasco ha assenyalat la necessitat d'exercir "una política forta i estable" a Aragó per fer front a "les tensions territorials" actuals. En aquest sentit, ha assegurat que el nou govern serà un “baluard de la defensa de la Constitució, la defensa de la unió espanyola i la igualtat de tots els espanyols”. Per defensar aquests principis, el futur vicepresident ha advertit que està disposat a "frenar qualsevol intent de les forces separatistes interiors o perifèriques", tot matisant que, "sempre des de la legalitat".

D'altra banda, el portaveu ha assegurat que la "llibertat" serà el "vaixell insígnia" del nou govern i que aquesta "impregnarà" totes les seves actuacions, especialment a l'àmbit de l'educació. En aquest sentit, ha defensat la “llibertat dels parells” per triar quina educació volen per als fills i la necessitat de “treure la ideologia de les aules”. Nolasco també ha anunciat que la conselleria de ciutadania i drets socials esdevindrà la conselleria de benestar social i família. Ha posat especial èmfasi en el concepte de família, que vol que estigui present a totes les lleis.

També ha detallat propostes en altres àmbits, com la dissolució d'”organismes superflus” com el comissionat de l'Agenda 2030, que considera que realitza funcions “inútils”, així com eliminar lleis autonòmiques “ineficaces” que provoquin “traves burocràtiques”.

El PP sobre el pacte amb Vox: "No hi havia alternativa"

La portaveu del PP, Ana Alós, ha defensat el pacte amb Vox al·legant que "no hi havia alternativa", tret de "sotmetre els aragonesos a unes noves eleccions fins que el resultat afavoreixi el PSOE". En aquest sentit, ha assenyalat que la tercera força després dels comicis del 28-M va ser Vox, prova que "els aragonesos han dit no al quadripartit" de l'anterior legislatura, format pel PSOE, Podem, CHA i PAR amb Javier Lambán com a president.

En la intervenció final, Azcón ha reivindicat que el govern del PP i Vox que s'ha configurat a l'Aragó és "un govern legítim" que ha estat recolzat per "una àmplia majoria dels aragonesos". Tot i que ha reconegut que arribar a un acord "no ha estat senzill", ha agraït a Vox l'esforç per haver-ho fet possible. Amb tot, ha advertit que ara "comença l'autèntica carrera", que és governar, i ha instat als seus socis a "treballar amb sensatesa, responsabilitat i lleialtat". "Arriba el moment d'estar per sobre de les ideologies", ha apuntat. 

El PSOE augura un Aragó "més submís, reaccionari i liberal"

La portaveu del PSOE, Mayte Pérez, ha carregat amb duresa contra Azcón per haver segellat un pacte amb Vox "retrògrad, sectari, privatitzador i elitista" que suposa el retorn al "tardofranquisme", la "ideologització" del sistema educatiu, la privatització de la sanitat i un "salt enrere en dos segles" en política social. Ha lamentat que l'"Aragó social, verda i digital" de Lambán es convertirà en un "més submís, més reaccionari i més liberal" sota el govern del PP i Vox. Per això, ha afirmat que els socialistes es deixaran la pell per defensar l'Estatut d'Autonomia, apel·lant a "la llibertat, la igualtat i la justícia social". També ha advertit que si la seva primera mesura és derogar la llei de memòria democràtica, tindran el PSOE "davant". "Som aragonesistes", ha reblat.