Aquest diumenge, 23 de juliol, hi ha convocades eleccions al Congrés i al Senat espanyol. Des de les nou del matí els col·legis electorals i les meses hauran d’estar llestes per a una nova edició de la festa de la democràcia, una jornada que s’allargarà fins a les vuit del vespre quan, si tot va com ha d’anar, es tancaran les meses i s’iniciarà el recompte dels vots. Qui vulgui votar ho podrà fer entre aquesta franja, entre les nou del matí i les vuit del vespre. 

Però participar en aquesta festa no està renyit en haver-ho fet abans en una altra festa i molta gent opta, i més en aquesta època de calor, festes majors i barraques, en allargar la gresca per poder anar a esmorzar i després a votar, presentant-se al col·legi electoral una mica abans de les nou, fer la feina i anar a dormir, sense patir per si després els llençols o la ressaca compliquen que durant la tarda no es pugui anar a exercir aquest democràtic deure. Però, alerta. No sembla una bona idea i més després de l’avís que ha fet la Junta Electoral Central (JEC), que podria complicar el diumenge a aquells que optin per anar a votar d’empalmada després de tornar de festa i abans d’anar a dormir. 

Es busquen membres de meses electorals

En el cas que per alguna raó no s’hagin pogut muntar les meses de votació amb les persones designades pels ajuntaments, la JEC ha avisat que s’hauran de suplir les vacants amb els primers votants que arribin al col·legi o amb suplents d’altres meses properes. En una nota informativa que ha fet arribar aquest cap de setmana la JEC a totes les juntes electorals de zona, es recorda que si els membres presents i suplents d'una mesa electoral no hi acudeixen hauran de “designar lliurement les persones que l'hauran de constituir”

No és un cas diferent o nou en relació amb altres eleccions que s’han celebrat a casa nostra. La JEC recordat que l'article 80.4 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) detalla que seran els primers electors que acudeixin a votar els que seran obligats a substituir aquestes vacants. Fins i tot, podria ser que alguns dels suplents de les meses que s’hagin pogut constituir podrien ser enviats a meses properes, en el cas que allà no s’hi hagin presentat els titulars o els suplents. 

Durant els darrers dies hi ha hagut una allau d’al·legacions, moltes de les quals s’han acceptat, i que pot ser que els substituts no hagin estat poguts ser avisats i que, evidentment, no es presentin. A tot l’estat s’han convocat mig milió de persones per formar part de les meses, més de 60.000. Fins aquest dissabte es poden rebre els avisos per formar part de meses i fins aquest dissabte es podien presentar davant de la Junta Electoral de Zona les al·legacions per evitar formar part de les meses, si bé moltes d’aquestes al·legacions, per saturació dels jutjats, no s’han contestat.

La mala idea d'anar a votar sense haver dormit

Per tant, i tenint en compte aquest avís de la JEC, que ha detectat que és possible, per les dates, a mig juliol, amb la majoria de catalans ja de vacances, que hi hagi moltes absències a l’hora de constituir les meses, no és bona idea allargar la festa per anar a votar d’empalmada, sense haver dormit. La possibilitat d’haver de quedar-se al col·legi electoral després d’una nit de farra i sense haver dormit, és real. I la jornada electoral, amb la calor que farà, i amb alguns espais sense aire condicionat, es pot fer molt llarga, malgrat que d’una "festa de la democràcia" es tracti la jornada d’aquest diumenge.

Si es vol sortir de festa i anar a votar abans d’anar a dormir, millor confirmar que la mesa ja s’ha pogut constituir i evitar anar al col·legi a primera-primera hora. Una altra possibilitat seria anar a dormir i aprofitar els darrers minuts de la votació, abans de les vuit del vespre, per anar a votar. Ja farà menys calor.