S'apropen les eleccions generals 2023, que se celebraran aquest 23 de juliol i serviran per determinar qui governarà l'Estat espanyol durant els pròxims quatre anys. Just després de les eleccions municipals, Pedro Sánchez va decidir avançar els comicis, que, segons les enquestes, seran un ajustat duel entre el PSOE i el PP per fer-se amb la Moncloa. Els partits ja han hagut de definir les seves llistes arreu de l'Estat, encara que es faran públiques de manera oficial el 27 de juny. Coneixem quins són els candidats a les eleccions generals 2023 que pots votar a Catalunya.

🔴 Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Última hora dels col·legis electorals i del 23-J
 

📃 Candidats a les eleccions generals 2023: tota la llista

🟡 Llista de partits catalans a les eleccions generals 2023


Catalunya està dividida en quatre circumscripcions electorals diferents, que en total escullen 48 diputats i 16 senadors.  Amb aquesta distribució, de Barcelona surten 32 representants per al Congrés dels Diputats i 4 per al Senat, a Girona en són 6 i 5, mentre que a Tarragona són escollits 6 diputats i 4 senadors. En el cas de Lleida, la xifra és de 4 representants per a cada cambra. Així, cada circumscripció té un cap de llista diferent. Quins candidats a les eleccions generals 2023 pots votar en cada circumscripció de Catalunya?

Els candidats d'ERC a les eleccions generals 2023

Esquerra Republicana, que el 2019 va aconseguir 13 diputats, repeteix el número 1 a Barcelona, amb Gabriel Rufián. El que ha estat candidat a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet, ara inicia una nova cursa electoral per mantenir el seu escó al Congrés dels Diputats. I ho farà fent tàndem amb Teresa Jordà, exconsellera del Govern Aragonès. Pel que fa a Lleida, Inés Granollers és la cap de llista de cara a les eleccions generals, mentre que a Tarragona assumeix el lideratge Jordi Salvador. Montse Bassa ha estat escollida per estar al capdavant de la llista republicana a Girona. 

Candidats socialistes a Catalunya per a les eleccions generals 2023

El Partit Socialista ha tornat a apostar per Meritxell Batet a Barcelona. Així, l'actual presidenta del Congrés dels Diputats repeteix com a número 1 del PSC a la capital catalana, acompanyada de Miquel Iceta i Raquel Sánchez. A Tarragona, la cap de llista és Valle Mellado, a Girona Marc Lamuà i a Lleida Montse Mínguez. Amb aquests noms, els socialistes buscaran aquest 23 de juliol millorar els 12 diputats que van obtenir el 2019 a Catalunya. 

Els caps de llista de Junts per a les eleccions generals 2023

Junts també ha optat per repetir candidata a Barcelona, on de nou Míriam Nogueras lidera la llista per al Congrés dels Diputats. Pel que fa a Girona, la número u és Marta Madrenas, mentre que Isidre Gavin ha estat escollit cap de llista a Lleida. Josep M. Cruset és el candidat per a les eleccions generals a Tarragona.

Els candidats de Sumar a Catalunya per a les eleccions generals 2023

La coalició Sumar-En Comú Podem han triat l'actual portaveu al Congrés dels comuns, Aina Vidal, com a cap de llista per Barcelona, que agafa així el relleu de Jaume Asens. Júlia Boada l'encapçalarà a Girona, Fèlix Alonso a Tarragona i Elena Ferre a Lleida. 

Els candidats del PP a Catalunya per a les eleccions generals 2023

El Partit Popular, que en les últimes eleccions generals només va aconseguir 2 diputats a Catalunya, ha fitxat l'exmembre de Ciutadans Nacho Martín Blanco per ser el candidat a Barcelona. A Lleida, el cap de llista popular és Dante Pérez i a Girona Concepcion Veray. Els populars han apostat per Pere Lluís Huget a Tarragona.

Els candidats de la CUP al Congrés

Finalment, la CUP també ha decidit concórrer a les eleccions generals per intentar mantenir la seva presència al Congrés, on compten amb dos representants. Després que les bases dels anticapitalistes acceptessin tornar-se a presentar als comicis, Albert Botran  lidera la llista a Barcelona, mentre que l'actual diputada al Congrés Mireia Vehí és la número u a Girona, acompanyada de Robert Sabater. Pel que fa a Tarragona, Edgar Fernández i Pepa Planas es troben al capdavant del projecte, mentre que a Lleida hi ha Esther Sancho

Candidats de Vox a les eleccions generals 2023 en Catalunya

El partit d'extrema dreta Vox, que va aconseguir 2 diputats a Catalunya, ha anunciat que Juan José Aizcorbe és el número u a Barcelona per aquestes eleccions generals. A Lleida ha assumit aquesta responsabilitat Eduard Pallerola, que va ser el candidat del partit d'ultradreta a l'alcaldia de Tàrrega. Sergio Macián lidera la llista de Tarragona i Ignasi Mulleras a Girona.