El PP ha estat tradicionalment el captador de vot conservador espanyolista més rellevant a Catalunya. Aquest votant ara no només s'identifica com a conservador, sinó que se situa pronunciadament a l'extrema dreta, segons el que s'extreu de l'enquesta postelectoral catalana del CIS. Un 20% dels votants populars a Catalunya s'autoubica al màxim de la dreta —en un 10, sent 1 l'extrem esquerre ideològic i 10 el dret—.

La dada despunta en no haver-hi cap altre partit a Catalunya que tingui un votant amb un perfil tan radicalment col·locat a la dreta. Entre els electors d'altres partits el percentatge és irrisori, insignificant demoscòpicament, i entre el conjunt dels catalans també és així: només un 0,9% es col·loca en l'extrem dret ideològic.

Englobant tot l'eix dret (del 6 al 10), el PP és el partit amb un votant més conservador: un 79,1% es col·loca en aquest espectre. Per veure'l amb perspectiva, aquest mateix conjunt de dretes representa el 33,6% de l'electorat de Ciutadans i només el 17,4% dels votants de Junts per Catalunya, estant ambdues formacions a molta distància de les dades de l'elector de Xavier García Albiol.

I els altres partits?

La majoria de catalans se situen entre el centreesquerra i l'esquerra política. Entre l'1 i el 4 —sent 1 el màxim a l'esquerra— es troben el 53,1% dels ciutadans de Catalunya. La CUP és el partit amb un votant més esquerranós: un 43,6% se situa al màxim a l'esquerra, semblant al que passa en els votants populars amb la dreta.

Mentrestant, els votants de Junts per Catalunya i ERC es troben majoritàriament en una esquerra moderada, centrista. Tant és així que en el cas dels votants de la candidatura de Puigdemont destaca que un de cada quatre es posa en el centre (5), mentre que entre els republicans l'autoubicació política més repetida és el 3 (32,8%).

La tàctica de Ciutadans d'identificar-se amb el centre té efecte: pràcticament un de cada tres dels seus votants es col·loca en el centre (30,7%), encara que compti amb molta més identificació a la dreta (33,6%), que a l'esquerra (18,4%).

La pregunta del CIS. L'enquesta postelectoral de Catalunya del CIS, realitzada després de les eleccions del 21-D, pregunta sobre l'autoubicació ideològica amb la pregunta: "Quan es parla de política s'utilitzen normalment les expressions esquerra i dreta. En aquesta targeta hi ha una sèrie de caselles que van d'esquerra a dreta. A quina casella es col·locaria vostè?".

 

El CIS va realitzar 2.500 entrevistes entre el 28 de desembre del 2017 al 25 de gener del 2018. Nivell de confiança: 95,5% / Error real: ±2%.