Més del 30% dels votants LGTBI s'inclinen per forces de dreta o d'extrema dreta a Espanya, segons una enquesta de 40db per a la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Interesexuals i més (FELGTBI+). Les dades d'estimació de vot revelen que el 19,6% dels votants del col·lectiu a Espanya votarà al PP; el 7,1%, a Vox; i el 4,8%, a Ciutadans. Tanmateix, el sondeig també apunta que els prop de tres milions de votants LGTBIQ+ prefereixen votar majoritàriament els partits que defensen els seus drets.

És així com el 27,8% de les persones LGTBIQ+ votaran el PSOE; el 22,6%, a Unidas Podemos (no es contempla encara l'opció de Sumar); i un 9,9%, a altres partits. El col·lectiu considera que Unidas Podemos està "Molt compromesa" (29,5%) o "Prou compromesa" (26,3%) amb els seus drets, mentre que opina que el PSOE està "Molt compromès" (12,4%) o "Prou compromès" (33,8%). Recordem que els socialistes van ser els qui van endarrerir l'aprovació de la llei trans, impulsada per Irene Montero i valorada "positivament" per més d'un 60% dels enquestats. En aquesta línia, el 65% de les persones enquestades consideren que Vox està "Res" compromès amb els drets LGTBI — un percentatge que és del 39,5% per al PP.

Les persones LGTBI afins a Vox voten menys

Una dada que destaca la FELGTBI+ és que la probabilitat d'anar a votar de les persones del col·lectiu afins a Vox és gairebé quaranta punts més baixa que la de la població general. El secretari d'organització de la federació, Ignacio Paradero, ha assegurat que aquesta dada "demostra que els insults a les persones LGTBI+ tenen conseqüències electorals". "És molt complicat mobilitzar les persones perquè et votin quan alhora les estàs insultant", ha afegit. En conclusió: "Les dades que recull l'enquesta mostren que el col·lectiu vota majoritàriament els partits que defensen els seus drets i que la llei trans té el suport rotund del col·lectiu".

La FELGTBI+ ha reivindicat el sondeig com a la primera recerca realitzada per revelar la intenció de vot de les persones LGTBIQ+. S'ha elaborat amb una mostra de 800 persones del col·lectiu majors de 18 anys i s'ha presentat aquest dijous a Madrid. L'analista de 40db Víctor Pérez-Guzmán ha apuntat que, "tot i que l'estudi del vot i el comportament electoral en el col·lectiu LGTBI+ és complex tècnicament i no està estès en el nostre país, és fonamental si es vol tenir una imatge real de la societat espanyola, cada vegada més plural i diversa". "Un dels punts més interessants de la recerca és el moment en el qual es va realitzar el camp de l'enquesta: en paral·lel al del baròmetre de El País i la SER que 40db publica mensualment. Aquest fet ens permet tenir una perspectiva comparada i conèixer més en profunditat les particularitats del vot en el col·lectiu LGTBI+", ha conclòs.