Un raig de sol enmig de la tempesta. Això és el que ha sigut per a Irene Montero el ple d’aquest dijous al Congrés dels Diputats. Enmig d’unes setmanes molt dures per a la ministra d’Igualtat a causa de la polèmica per la llei del ‘només sí és sí’, els socis parlamentaris han reforçat la seva figura, amb l’aprovació definitiva de les seves altres dues lleis estrella: la de l’avortament i la trans. Tots dos textos provenien del Senat, on s’havien fet alguns petits retocs, i aquest dijous calia donar la darrera llum verda a aquests projectes.

La llei trans és llei”, ha exclamat Montero dirigint-se a les persones del col·lectiu LGTBI que hi havia a la tribuna del Congrés dels Diputats; un grup de gent que ha seguit de ben a prop el debat i la votació d’aquest dijous. Aprofitant els maldecaps pels quals passa la Moncloa aquests darrers dies, el PP ha apostat per interpretar la llei trans com un text que comportarà problemes similars als de la llei del ‘només sí és sí’. “Serà un remake”, ha bramat des del faristol la diputada popular María Jesús Moro, a més de demanar “no experimentar amb les persones”. El PP es queixa que s’hagi rebaixat als 16 anys l’edat perquè una persona determini el seu gènere; i consideren que una persona a aquella edat no està prou formada per prendre una decisió d’aquest tipus.

De tota manera, aquest debat ja havia estat superat en aquesta cambra. Avui senzillament es rebien unes correccions tècniques que s’havien fet al Senat: substituir el terme procediments per processos i eliminar la possibilitat que els funcionaris puguin sol·licitar una excedència per “violència intragènere”. Es tracta d’un terme que ja s’havia eliminat de la norma durant la seva tramitació en primera volta al Congrés, però s’havia mantingut en un article que llavors no es va tenir en compte. La llei s’ha aprovat per 191 vots a favor, 60 en contra i 91 abstencions.

D’altra banda, aquest dijous el Congrés també ha aprovat la reforma de la llei de l’avortament. El principal canvi que aporta aquesta reforma és revertir una modificació que va fer el PP de Mariano Rajoy: que les noies de 16 i 17 anys necessitin el consentiment dels seus pares per avortar. A banda, la cambra baixa ha blindat la llei de qualsevol protocol antiavortista que es vulgui posar en marxa en algun territori de l’Estat, després que fa unes setmanes esclatés una polèmica a Castella i Lleó, per les intencions de Vox i el PP de coaccionar les dones que volien interrompre l'embaràs. Cal assenyalar que avui, dijous, els populars han donat suport a aquesta esmena, per tal de marcar distància amb Vox i enterrar d’una vegada per totes el conflicte que va obrir fa unes setmanes amb el govern espanyol.