Les incidències LGTBI-fòbiques a Catalunya s'han disparat el primer trimestre del 2023, segons l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH). Fins al març del 2023, l'entitat ha registrat un 19,8% més d'incidents en relació amb el mateix període del 2023. Això són 85 incidències, per 71 de l'any passat. El president de l'OCH, Eugeni Rodríguez, ha mostrat la seva preocupació davant de la "tendència a l'alça" de les violències i ha lamentat que l'increment no té una resposta des dels poders públics. "No hi ha suficient voluntat política", ha sostingut — alhora que ha sol·licitat més recursos per fer front a les violències contra el col·lectiu LGTBIQ+.

El col·lectiu d'homes gais ha estat el més afectat, amb el 49,5% de les incidències. Després hi ha el col·lectiu trans (homes trans, dones trans i persones no binàries), que ha estat objecte del 23,2% dels incidents. Tot seguit hi apareixen les incidències de tipus generalista amb el 16,8%, en referència a aquelles que pateix el col·lectiu LGTBIQ+ en general i no persones físiques concretes. També hi ha hagut un 7,4% d'incidències sobre dones lesbianes i un 1% a persones bisexuals.

Les agressions al col·lectiu trans

En el cas del col·lectiu trans, la meitat de les 22 incidències registrades han estat patides per dones trans. Així mateix, destaquen les incidències dirigides al grup en general i no pas a una persona física concreta — com ara entrevistes a professionals amb discurs transfòbic o ús de terminologia inadequada sobre el col·lectiu en diaris. Dins del col·lectiu d'homes trans i persones no binàries s'han registrat dues incidències respectivament (9,1%). L'OCH ha destacat que no hi ha hagut un increment percentual d'incidències, però sí de la "intensitat qualitativa" — en paraules del responsable del registre, Albert Carrasco. És així com l'entitat ha recordat el suïcidi d'un menor trans a Sallent, de la mateixa manera que l'assetjament escolar a altres menors trans o una agressió física a una dona trans a la via pública, declaracions de representants polítics en espais institucionals i d'usuaris en xarxes socials de caràcter transfòbic, entrevistes a historiadors i psiquiatres amb discurs transfòbic o especificació de la identitat de gènere d'un presumpte assassí a un article de premsa.

Per distribució territorial, la majoria d'incidències s'han registrat a la demarcació de Barcelona: concretament, 62 — el 72,9% del total. És una xifra que representa un augment del 9,5% en relació amb els incidents registrats en el mateix període del 2022. Així, a la ciutat hi ha hagut 44 incidències (el 71% del total de la demarcació), un 9,1% més que l'any passat. Per districtes, Sant Martí i Sants-Montjuïc és on s'han registrat més incidents. L'OCH atribueix aquestes dades al fet que des del gener hi presta un servei permanent de prevenció, detecció i intervenció davant de situacions de masclisme i LGTBI-fòbia.