L'Audiència de Barcelona ha condemnat un votant de Vox a sis mesos de presó i al pagament d'una multa de 1.800 euros per haver agredit a tres apoderats d'Esquerra, la CUP i Barcelona En Comú durant les eleccions municipals i europees del 2019. Tal com informa Efe, el culpable ha arribat aquest divendres a un acord amb l'Audiència per la condemna de quatre delictes, entre ells un contra els drets fonamentals i un de lesions. Segons l'agressor neonazi, la seva actuació violenta va estar motivada pel seu rebuig a "la ideologia de grups d'extrema esquerra independentista". A més a més, el condemnat ha estat inhabilitat per certes professions durant tres anys i mig i també ha acceptat la pena d'un any de sufragi passiu. 

No anirà a presó

Després d'arribar a un acord de conformitat amb l'Audiència, l'agressor de tres apoderats d'esquerres no ingressarà a presó amb la condició que no delinqueixi en els dos anys vinents i se sotmeti a un programa que fomenta la igualtat i la no-discriminació. Segons indica la sentència, D.R.M. ha estat condemnat per quatre delictes: atemptar contra els drets fonamentals i llibertats públiques; atemptar contra la integritat moral; un delicte lleu de lesions i un delicte electoral amb l'agreujant de motivació per ideologia. A més, el condemnat té prohibit exercir professions de l'àmbit educatiu, docent, esportiu o de temps lliure en els pròxims tres anys i mig. D.R.M. haurà d'indemnitzar a les víctimes per les lesions i danys morals causats i no podrà acostar-se a menys de 1.000 metres ni comunicar-se amb elles per cap mitjà durant quatre anys.

Segons Efe, el condemnat ha reconegut que va actuar mogut per "sentiments de menyspreu, rebuig i intolerància cap a la ideologia pròpia de grups d'extrema esquerra independentista", amb la intenció de "ridiculitzar" i "burlar-se" dels apoderats i membres de la mesa electoral "menyspreant la seva ideologia". El condemnat també ha reconegut que va perpetrar l'agressió "conscient que amb això feria el seu amor propi alhora que pertorbava el pacífic desenvolupament de l'exercici del dret al vot dels altres, obstaculitzant el compliment de les funcions ... en un lloc en el qual ... es realitzaven actes de procediment electoral".

Les agressions

Els fets, que es remunten a les eleccions municipals i europees del 2019, deixen clar que D.R.M. és simpatitzant de la ideologia neonazi. El condemnat es va presentar 26 de maig al Centre Cívic Zona Nord de Torre Baró (Barcelona) al voltant de les set de la tarda, lluint una samarreta amb les sigles "AHTR" (Adolf Hitler Tenia Raó). Segons l'escrit d'acusació, quan es va dirigir a la seva mesa electoral, D.R.M. va identificar un apoderat de la CUP i va començar a insultar-lo amb una "actitud desafiadora" i amb el "propòsit de ridiculitzar-lo". "Tu no posaràs cap vot al meu sobre, jo soc de Vox", va bramar, i també va insultar l'apoderat cupaire amb expressions com "hijo de puta" o "rojo de mierda". Tot seguit, va passar pel costat d'un apoderat d'ERC, a qui també va assenyalar amb el dit i li va dir: "Puto independentista, us esteu carregant el país".

Després de dipositar el seu vot, el processat es va girar cap al representant de la CUP i, mentre li cridava "maricón de mierda", va intentar tirar-se a sobre d'ell. A conseqüència d'això, diverses persones van intentar impedir l'agressió, però durant el forcejament va acabar propinant un cop de puny a la cara d'un dels presents i una bufetada al pit d'una apoderada de BComú que va requerir tres dies de recuperació.

 

Foto principal: l'Audiència de Barcelona / Mar Sánchez