La repressió no s'acaba. Quatre joves del Bages s'enfronten a penes de fins a deu anys de presó per haver participat en una manifestació postsentència davant de la Guàrdia Civil de Manresa, uns fets que es remunten al 16 d'octubre del 2019. En el marc de la Marxa per la Llibertat, un grup va llançar objectes a la línia policial que protegia la caserna. Ara, la fiscalia i la Generalitat acusen els joves de desordres públics, atemptat contra l'autoritat, danys i dotze delictes de lesions.

Concretament, la fiscalia demana entre set i deu anys i mig de presó, així com multes de 3.200 euros per a cadascun. Per la seva banda, la pena de la Generalitat és de dos anys i tres mesos de presó, mentre que també demana multes de més de 6.000 euros de responsabilitat civil col·lectiva i més de 12.000 euros a cadascun. El judici, de moment, no té data.

Criminalitzar l'independentisme

En aquest context s'ha creat el grup de suport Bagencs per la Llibertat, que reclama que la Generalitat no participi en aquesta "farsa" i no es personi en el cas. De fet, lamenta especialment el paper del Govern, que "un cop més torna a infringir el que s'havien compromès l'any 2015 de no ser acusació de moviments populars", ha assegurat l'advocada d'Alerta Solidària, Eva Pous. 

Bagencs per la Llibertat també denuncien que no hi ha cap prova que impliqui els quatre joves i que l'acusació es basa només en el testimoni policial. Llavors, aquest és un nou intent del Govern i de la fiscalia "de criminalitzar el moviment independentista": no hi ha cap prova que incrimini els joves, més enllà del testimoni dels agents policials i uns vídeos penjats a les xarxes socials "que no se sap si estan editats o si corresponen al mateix dia", explica Pous.

Sense declaracions de la Generalitat

El grup vol ser un suport per als quatre joves, que tenen entre vint i trenta anys i que són veïns de Navàs, Navarcles i Sant Vicenç de Castellet. En aquest sentit, la primera acció que portaran a terme és la presentació d'una moció a tots els ajuntaments de la comarca per denunciar els fets i donar suport als encausats.

La roda de premsa de presentació de Bagencs per la Llibertat s'ha fet davant de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Manresa, on s'han concentrat una trentena de persones per donar suport al grup. Entre els assistents a la presentació hi han destacat representants de l'Ajuntament de Manresa i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit, que ha declinat fer declaracions als mitjans de comunicació, però ha assegurat que traslladarà les reclamacions de Bagencs per la Llibertat a l'executiu català.

 

Imatge principal: Participants de la Marxa per la Llibertat de Manresa l’octubre del 2019 / ACN