Diumenge els catalans estan convocats a les urnes per decidir si Catalunya esdevé un estat independent. 5,3 milions de ciutadans podran exercir el seu vot, però no tots s'acolliran a aquest dret. El jove, catalanoparlant i resident a poblacions de mitjanes i petites és el més mobilitzat per participar en el referèndum; per contra, hi ha un grup d'individus madur, castellanoparlant i urbà que rebutja frontalment el referèndum.

A partir de l'encreuament de dades del darrer sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió (segona onada), es pot fer una radiografia dels dos catalans: el votant de l'1-O i el que optarà per quedar-se a casa. El més jove i l'adult, el votant de Junts pel Sí i la CUP, catalanoparlant i resident en un poble de menys de 150.000 habitants seria el retrat robot del mobilitzat per l'1-O, mentre que la gent més gran, el partidari de PSC i PP i resident en poblacions més grans, urbanes, és el que nega la votació.

D'entre tots els que asseguren tenir intenció de votar aquest diumenge, hi ha grans diferències entre els que votaran 'Sí' o 'No'. El votant favorable a la independència catalana és el votant de Junts pel Sí i la CUP, encara que també hi ha suports entre els comuns. També guanya la independència entre els joves i els adults, les persones amb estudis mitjans i universitaris, la població resident a Barcelona i en poblacions de menys de 50.000 habitants. 

Per contra, el votant de C's, PSC, PP —i fins i tot de CSQP— és el més contrari a la independència. La mateixa tendència es presenta entre les persones amb estudis elementals, les persones grans (més de 70 anys), els castellanoparlants i la població resident en una ciutat d'entre 150.001 i un milió d'habitants.